Du er her:
Forside
> Borgenes måltider og spisemanerer
Borgenes måltider og spisemanerer
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
Middelalderens kokke var uddannede til at lave mad til fester eller til betydningsfulde gæster. Når borgherren boede på borgen, blev måltiderne serveret med pomp og pragt. Dagens hovedmåltid begyndte allerede klokken 10, og det kunne vare både to og tre timer. Det bestod af en række retter, og folk valgte selv fra fadene. De tog med fingrene eller med spidsen af en kniv. Gafler var endnu ikke almindelige. Det var god bordskik at udvælge en særlig lækker godbid og give den til sin sidemand. Ofte byttede folk tallerkner og krus. Mænd med skæg måtte passe på, at der ikke faldt skæghår ned i vinen, når de drak. Det ville fornærme den kvinde, der fik overrakt kruset.
Borgherren, hans familie og eventuelle gæster sad til højbords ved et stort bord, der var hævet over de andre. De fik serveret først. Konger og prinser havde en mundskænk til at smage på deres mad, før de spiste. Det skulle sikre, at maden ikke var forgiftet. Ved visse måltider blev maden serveret af pager. De var unge mænd fra adelige familier og gjorde gratis tjeneste på borgen for at lære ridderskikke, veltalenhed og adelige manerer. Soldater og tjenestefolk fik ringere kost. Madrester blev givet til grisene eller de fattige.
Før måltidet vaskede borgherren og hans gæster hænder. Derefter bad en af borgens præster bordbøn. I middelalderen spiste de rige meget kød. Vildt var uhyre populært. Dyresteg, fasan, agerhøne, hare og vildsvin indgik ofte i måltiderne ledsaget af en tyk, krydret sovs. Kirken lærte folk, at de hver onsdag og fredag skulle spise fisk i stedet for kød. Men mange så stort på denne regel og betalte en bod i stedet.
Almindelige mennesker spiste flere grønsager, ofte i suppe eller en sammenkogt ret. Rå frugt og rågrønsager blev betragtet som usundt. Kål, porrer og hvidløg var almindeligt. Det samme var grød lavet af tørrede ærter eller bønner. Hårdt arbejdende folk på landet spiste i snit et kilo brød hver om dagen. Kartofler var endnu ukendte, og ris var en luksus. Et festmåltid kunne afsluttes med kager glaseret med sukker og pyntet med marcipan.
Maden blev serveret på træfade. Tykke skiver groft brød blev brugt som tallerkener. Hos rige folk lå brødet i bunden af tin- eller sølvtallerkener. Brødskiverne opsugede væde og sovs. Hvis man var meget sulten, spiste man det gennem vædede brød. Ellers blev de fugtige brødskiver samlet sammen efter måltidet og givet til tiggerne uden for borgporten. Der var altid hunde på borgen.
De listede rundt og tiggede godbidder, selvom det ikke var god skik at fodre dem ved bordet.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Gem i Min Samling
Opret din egen Samling
Send artikel til en ven
Feedback
Forrige: Borgenes måltider
Næste: Borgerbevæbning
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
4
stemmer)
Siden er blevet set 1.415 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• Bejdsede glas
• mesolitlkum
• brandrød
• Niderwiller
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra antikabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Samling
×
Min Samling
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Samling
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Reparation af
møbler
Restaurering af
malerier
Rensning af
metaller
Reparation af
huse
Gør det selv
Udendørs
Gode råd
Gamle huse
Heraldik
Gamle biler
Gamle skibe
Knob og knuder
Beklædning
Brugsgenstande
Fagudtryk
Farver
Gamle huse
Keramik/glas
Latin
Malerier
Metal
Møbler
Mønter
Naturmateriale
Ord/udtryk
Personer
Pynt
Religion
Råvarer/materialer
Samlerobjekter
Smykker
Stilarter
Våben
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
Ulrik Bencard
Hej - hvad nu hvis man har et forsølvet armbånd, hvor meget af sølvet er væk, og man gerne vil fjerne det helt. Sådan at det...
N B
hej - er olmerdug'en stadig tilgængelig? tak skal du have.
Daniel Carstens
Hej. Hvad har dyrerygsfad været anvendt til? Det er svært at læse sig frem til her på internettet, men jeg forestiller mig det har...
Jimmy Mikkelsen
Hej,samler på bhømer glas , især vinglas,hvordan kan man vide ægtheden..mine er med drueklaser
Prøv en spændende kviz
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
De er gode
Det er ligegyldigt
De er meget irriterende
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...