Brehmerkiste, Bruskbarok. Danmark eller Nordtyskland ca. 1650 (Kollerup).
En falsekistetype, som har været kendt siden senmiddelalderen, sine steder brugtes den op til omkring midten af forrige århundrede, dens hoved-udbredelsesområde var Nordtyskland, de frisiske egne, Sønderjylland og nogle af ae sydlige danske øer.
Gamle b. har planke sider og rammekors for enderne for at styrke falsekonstruktionen. På senere eksemplarer anbringer man i stedet støtter, som siderne samles i, og disse støtter kan være udformet som hermer, karyatider eller atlanter, hvis man da ikke som senere nøjes med at udsmykke dem med en skåret bladværksranke eller en prof1leret ganske smal fylding.
På nogle b. er alle sider forlænget ned under bunden, hvor de danner en standramme, på andre er det et par svære fodklodser, som kort siderne er falset ned i, der er bærende konstruktion. Disse sideklodser forlænges ud over fronten, og mellem dem er anbragt et skrånende fodbræt.
Man har b. med en række udskårne fyldinger på forsiden ganske som det ses på andre kistetyper fra renæssance og tidlig barok, i den senere barok bliver det mere almindeligt at inddele fronten i to fyldinger indrammet af rigt profilerede lister. Samtidig gøres kisten for det meste noget lavere, og i nogle egne indsætter man midt i fyldingerne en stjerne opbygget af vekselvis mørkt og lyst træ.