A. [sjanti.ji] (fransk: bynavn) fransk porcelænsfabrik (1725-1830), grundlagt af prinsen af Condé. Fremstillede porcelæn af en meget høj kvalitet, altid med fin balance mellem form og dekoration. En specialitet var glasuren, der er usædvanlig hvid og ren, og danner en smuk baggrund for de enkle og spredte dekorationer i japansk stil. Efter i begyndelsen mest at have fremstillet finere porcelæn, gik man i midten af 1700-tallet over til mere enkle brugsvarer med gullig tin- eller emaljeglasur i smukke former, bl.a. tegnet af Louis Fournier, som senere kom til København. I 1800-tallet hvilede berømmelsen på udsøgte brugsvarer og biskuitfigurer.
Chantilly - 1725-1830. Fransk fabrik for blødt porcelæn grundlagt af prinsen af Conde. Indtil omkring 1740 koncentrerede man sig om en luksusproduktion. Den glasur, der brugtes, var tinholdig, og varernes lød elfenbensagtig. På grund af tinglasuren var der imidlertid ikke tale om nogen gennemskinnelighed. Da man i 1740'rne omlagde produktionen til mere nyttebetonede varer, ændredes samtidig glasurrecepten, så der i stedet anvendtes bly. Derfor er produkterne fra C.'s anden periode mere gennemskinnelige.
De første år var det i udpræget grad kinesisk og japansk porcelæn, der var forbilleder, bl.a. arbejdede man med kakiemon-agtige dekorationer og de såkaldt »indianske blomster«. Det varede ikke længe, førend en tydelig inspiration fra Meissen gjorde sig gældende, og da man i Meissen gik over til naturalistisk malede blomster, insekter og fugle som dekorationen på f.eks. vaser og servicedele, fulgte C. efter. Ofte kombineredes dette med fonds, som efterlignede dem, der brugtes af Sèvres - bl.a. havde man held med en kanariegul.
Udover servicer, tedåser, tabatierer, kander, blomsterholdere, vaser og urtepotteskjulere, udførtes figurer, deriblandt nogle i biscuit, medens andre er bemalede.
En specialitet var fuglestatuetter og plastiske naturalistisk bemalede blomsterbuketter af stor skønhed, de brugtes bl.a. til pryd på lampetter, ure og lysekroner af forgyldt bronze.
Fransk porcelænsfabrik fra ca. 1725 - 830. Grundlagt af prinsen af Condé - fremstillede meget smukt blødt porcelæn. (Davids samling og Kunstindustrimuseet).
B. kniplinger med barok- og rokokomønstre på tyllbund.