Purpurdekoreret cremekop, Den kongelige Porcelainsfabrik 1780'erne (Den kongelige Porcelainsfabrik).
Lille kop, rund ell. trekantet med låg til dessert. Små dessertkopper med låg. De kendes i såvel fajance som porcelæn og er fremstillet af de fleste betydelige europæiske keramiske manufakturer, fx. Flora Danica's Cremekop med låg og bakke. C. af glas forekommer, men er langt sjældnere.
................................
Eksempel på bordækning fra 1784
Vi befinder os i spisesalen på Pederstrup. Bordet er dækket med fint rullet dækketøj: en hvid drejelsdug og -servietter.
Borddækningen er næsten arkitektonisk bygget op omkring den store opsats af engelsk plet med to frugtkurve af porcelæn samt fade, saucekander, cremekopper osv. symmetrisk placeret. Spisestellet er fra den nyoprettede Kongelige Porcelainsfabrik, dekoreret i det blå musselmalede mønster.
Lyset fra den store prismekrone suppleres af et par pragtfulde kandelabre af Københavnersølv fra 1766. På buffeten fra Det kongelige Møbelmagazin lyser også et par sølvstager. Bestik, tagtøj, saucekander og peberbøsser er ligeledes af sølv. Man bemærker de mange terriner, fade og skåle, som pryder bordet. Det skyldes, at datiden serverede maden på en anden måde end i dag.
Dengang kunne menuen ved et festtaffel som dette være inddelt i to afdelinger med tilsammen ti retter samt dessert. De mange retter blev serveret i to omgange med alle tilhørende fade og skåle på bordet samtidig.
.............................
Citat: - Nu vil vi ha'e Cremekopper.
Cremekopper var Moders uomgaengelige Tilgift til Sypiger. Der blev altid
lidt af Butterdejgen siddende paa Finsens Underlaebe, i den Revne, som
hun havde faaet af at overbide Traad.
Fra Ludvigsbakke, af Herman Bang
...............................
Cream Cups
Platystemon californicus
Height: to 1'
Flowers: pale yellow or cream; normally 6 petals, occasionally more; to 1" wide
Leaves: grayish green, softly haired; slender, to 3" long
Blooms: March - May
Elevation: 1500 - 4500'
Habitat: rocky slopes, hillsides, and along streams
.............................