Logo

Fürstenberg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fürstenberg

 

Tysk porcelænsfabrik (1747-) blev grundlagt af hertug Karl 1 af Braunschweig. O. 1770 begyndte en stor opgangstid med en stærkt Sèvres og Wedgwood-inspireret produktion. Et af specialerne var klassicistiske vaser. i begyndelsen af 1800-tallet, da fabrikken forlængst var blevet kongeligt manufaktur, gik vasefremstillingen tilbage og blev afløst af biskuitarbejder (portrætter og figurgrupper), men så indtrådte en kunstnerisk nedgang. Nu fremstilles almindeligt brugsporcelæn og enkelte pragtstykker efter de gamle modeller.

Fürstenberg. Figur. Dreng ved et duehus (Antique Trading House).


Tysk fabrik for porcelæn, den grundlagdes i 1747, men før 1753 lykkedes det ikke at komme ud over forsøgsstadiet. Også i årene mellem 1753 og 1770 eksperimenteredes der, men man kender dog en række produkter fra den tid. Skærven er for det meste gullighvid og glasuren går over i det grå. Der er mange fejl i brændingen såsom opbulning af farver, sorte nister i glasur, bristede luftblærer osv. Ellers har man stilistisk lagt sig nær Meissen og dekorerede det meste service med reliefudsmykninger. Mange bemalinger følger Watteaus maner. Bedst fra denne periode er Simon Feilners figurer. Han var knyttet til fabrikken fra 1753-68.
Produktionen fra 1770 og fremefter er ganske anderledes: Skærven er nu rent hvid, glasuren udsøgt og den polykrome bemaling smagfuld. Ikke mindst figurproduktionen er fortræffelig. I de senere årtier af 1700-tallet er F. en del påvirket af Wedgwood. I forrige århundrede derimod lever man hovedsagelig af at reproducere tidligere yndede modeller. Fabrikken eksisterer endnu.

Tysk porcelænsfabrik, grundlagt 1747, men først leveringsdygtig i 1750. Efter 1770 bliver produktionen først ensartet, men samtidig stærkt påvirket af Meissen og Berlin (s.d.). Senere bliver Sevres og Wedgwood de foretrukne forbilleder. En af specialiteterne er malerier på porcelænsplade med porcelænsramme. Pragtvaser blev også lavet. Fabrikken havde også en stor figurproduktion, bl.a. med modeller fra den italienske maskekomedie. I begyndelsen af 1800-tallet begynder man på en biscuit-fabrikation af relieffer og figurer. I dag har man taget de gamle modeller og mønstre op igen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.480 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her