Logo

Gudewerdt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gudewerdt

Hans Gudewerdt d.æ. Stor brudekiste (Kunstindustrimuseet)

 

(undertiden kaldet Gudewerth). Billedskærerfamilie fra Eckernförde i Slesvig. Den første af dynastiet, Hans G. den ældre omtales i 1596, og nævnes som oldermand for billedskærerlauget i 1605. I 1635 trækker han sig tilbage til fordel for sin søn, Hans G. den yngre, og dør i 1642. Hans G. d.æ. arbejder i en tæt pakket renæssancestil med en rigdom af figurer og ornamenter, bl.a. ynder han at fremstille menneskefigurer i tidens dragter, og hertil kommer en fløjteblæsende hare, som går igen på en lang række af hans værker, hvorfor han også kaldes »Mesteren med den fløjteblæsende hare«. Foruden disse figurer ses beslagsværk, kartoucher, bosser m.m., og tætheden kan undertiden give et noget gnidret billede. En særhed ved Hans G. d.æ. er, at han lader sine arbejder stå rå og upolerede med spor efter billedskærejernene. Foruden en række kirkeinventar har han skåret en del møbler, mest kister. F.eks. kan en stor og meget smuk brudekiste ses på Kunstindustrimuseet i København. Også i privateje findes nogle af hans værker.
Sønnen, Hans G. d.y., som fødtes omkring 1600, dør i 1671. Han er bruskbarokkens betydeligste slesvigske billedskærer. Nogle af hans tidlige arbejder synes lavet sammen med faderen, og renæssance og bruskbarok mødes her på en meget dekorativ måde. Man ved, at Hans G. d.y. også har fremstillet profane genstande, men man har ikke med sikkerhed kunnet henføre eksisterende ting af den art til ham. Til gengæld er der bevaret overmåde meget kirkeinventar fra hans hånd, i Danmark f.eks. en del af inventaret i Halsted kirke på Lolland og prædikestole i en række langelandske kirker. Hans G. d.y. skar mere elegant, og ikke så gnidret som faderen, og der er ofte en rokokoagtig lethed over hans hollandsk påvirkede skæringer.
Hans G. III var søn af Hans G. d.y., han fødtes i 1640 og blev mester 1671. Fra hans hånd kendes hovedsagelig kirkeinventar, dog ikke i de mængder som hans forgængere tegnede sig for. Han døde i 1707.

 

Rigt udskåret pragtdør af egetræ af Hans Gudewerdt d.y. Rudernes kapel (Halsted kirke).

 

Der optræder næsten altid en eller flere harer på Hans Gudewerdt d.æ.'s møbler. - Ofte fløjteblæsende. Her dog blot en løbende hare i en kartouche.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 1.269 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her