Logo

Smørkærner

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
en meget primitiv type s. er den såkaldte vuggekærne. Den er et aflangt trug med låg, og den kan hvile på et par gænger eller hænges op i et par tove, den skubbes så frem og tilbage, så fløden skvulper rundt, og hermed bliver man ved, indtil der er dannet smør.
Stampekærnen kendes også uhyre langt tilbage i tiden, man kan bl.a. se den på middelalderlige kalkmalerier, i vore kirker. Almindeligvis er s. af bødkerarbejde, men man har den ligeledes i metal - ja, endog lertøj.
Gennem kærnens låg går et hul med en stang, og stangen ender i en plasker bestående af et kors eller en plade med store huller. For at fløden ikke skal sprøjte for højt op under kærningen, er stangen undertiden ført gennem en kegle - et såkaldt kærnehorn eller en kringel - som ligger løst på låget. Ydermere har en del kærner en høj kant rundt om låget og et lille hul i det. Man sikrer sig derved, at opstrømmende fløde løber tilbage i kærnen i stedet for ned på gulvet.
En type, som ligeledes har været en del brugt, er svingkærnen. Her har man i et bødkret kar anbragt en akse hvorfra udgår nogle skovle, og når der drejes rundt på et håndsving, sættes fløden i så stærk bevægelse, at der dannes smør.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 1.272 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?
Effektiv reklame - klik her