Logo

Probering

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Probering: Undersøgelse og bestemmelse af guld og sølvs finhed (korn eller lødighed). Hertil har man gennem årene brugt forskellige metoder. Kupellation var allerede kendt af romerne, og den såkaldte titreranalyse (tysk: Nasse Probe), der antagelig var opfundet af araberne, kom til Europa omkring 1400 og brugtes her til ind i 1500-tallet.

 

Metoden blev i 1830 »genopdaget« af franskmanden Gay-Lussac og fandt snart indpas på alle møntsteder. Foruden den »våde prøve«, dvs. titreranalysen, har man tidligere brugt stregprøven. Ud over disse brugte guardeinen en såkaldt digelprøve (granailleprøve), hvor en lille prøve af det smeltede metal blev hældt i et lille kobberkar halvt fyldt med vand. Det blev holdt i rask bevægelse med en lille risbørste, hvorved metallet formedes til små bitte runde kugler (granailler), af hvilke der derefter blev taget en bestemt vægtmængde til probering. Herved kunne finheden af det smeltede metal i diglen bestemmes, og man kunne efterjustere med kobber eller ædelt metal.

 

Der var iøvrigt kontrol gennem hele produktionsleddet. Ved levering af barrerne var disse forsynet med oplysning om finhed. Når disse var smeltet og legeret, blev der taget en prøve (digelprøve), og af de udstøbte blokke og udvalsede tene blev der også taget prøver, og sluttelig blev der taget prøver af de færdige mønter.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.672 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her