Gulve - tæpper med hessianbagside
Tæpper med hessianbagside skal strække s ud efterhånden, som de lægges, for at forhindre dem i at danne folder på et senere tidspunkt. Med de rette redskaber (såsom en knæstrammer) og den rette teknik skulle man kunne opnå et pænt resultat.
Allerførst skal gulvet forberedes (se anvisninger omkring trægulve og omkring betongulve), og det vil også være nødvendigt at lægge et underlag af filt eller skumgummi, inden selve tæppet lægges.
Næbskinner eller tæppesøm
Professionelle gulvmænd anvender "næbskinner" - tynde trælister med påsatte vinklede tæppesøm - til at holde tæpper med hessianbagside på plads. De sømmes på plads langs med kanten af rummet (eller limes fast på betongulve), hvorefter tæppet tvinges på plads hen over dem. Tæppesømmenes spidser er skarpe, så pas på! Disse skinner er relativt dyre, men giver et fremragende resultat.
Man kan anvende løse tæppesøm på trægulve, hvor tæppet foldes ind under sig selv, og sømmene slås igennem begge lag. Den eneste fordel ved denne metode er prisen; løse tæppesøm fastholder ikke tæppet så godt som næbskinner, og slutresultatet er ikke lige så glat.
Væg-til-væg tæpper giver en sanselig gulvbelægning, der er rar at ligge på, og som føles behagelig under strømpefødder.
1. Anbring sømbeslåede næbskinner rundt langs panelerne. Brug en listesav til at skære skinnerne til i den rigtige længde (anvend korte stykker rundt om døråbninger og karnapvinduer); og søm dem derefter fast på gulvet - takkerne skal vende ind mod væggen. På betongulve er det nødvendigt at bruge et klæbemiddel på epoxybasis i stedet for søm.
2. På trægulve hæftes der et papirunderlag på gulvet for at forhindre skidt og støv i at trænge op gennem gulvbrædderne. Derefter lægges der et underlag af filt eller skumgummi, idet det skæres til så det passer inden for næbskinnerne og fastgøres med hæftepistolen. på betongulve anvendes dobbeltklæbende tape til fastgørelse af hele underlaget.
3. Anbring tæppet i et større rum og tilpas det til rummet, idet der lægges 10 cm ekstra til ved hver kant. Læg det ud i rummet, idet det om nødvendigt justeres med henblik på at tilpasse et eventuelt mønster. Glat eventuelle store folder i tæppet ud med fødderne, idet der arbejdes ud fra midten af gulvet ud mod væggene.
4. Der lægges diagonale snit ved både indvendige og udvendige hjørner, og tæppet skæres til omkring eventuelle indhak i rummet (se trin 4, Gulve - Tæpper med skumbagside). Inden der foretages snit ved indvendige hjørner skæres noget af tæppets overskydende kant bort med henblik på at få tæppet til at ligge bedre.
5. Anvend hobbykniven til at skære tæppet til langs med fodpanelet, idet den føres i en vinkel på 45°. (Lad evt. en ekstra kant på 10 mm sidde, således at tæppet tilskæres endeligt efter at være blevet strakt ud i trin 6). Tæppet hægtes på næbskinnerne i et af rummets hjørner først, og derefter langs med de to tilstødende vægge hen til de fjerne hjørner.
6. Stræk tæppet ud med en knæstrammer, først på tværs af rummet, derefter på langs, idet tæppet hægtes på næbskinnerne langs de to tilbageværende vægge. Efterhånden, som tæppet gøres fast til skinnerne, skubbes det ned bag dem ved hjælp af en elektrikermejsel. (Vent evt. med at tilskære tæppet til det er strakt ud.)
7. Ved døre anvendes en særlig type tærskelliste med påsatte tæppesøm. Ved trægulve skrues den fast; på betongulve limes den fast eller sættes fast med skruer i rawlplugs, der anbringes i forborede huller. Tilpas tæppet hen over sømmene, og slå derefter den øverste del af listen fast, idet den beskyttes med et stykke tæppe.
I store rum kan det være nødvendigt at samle to tæppebaner. Den traditionelle måde at gøre dette på er at sy dem sammen, men da dette ikke er nogen nem metode, bør man i stedet anvende dobbeltklæbende tape. Tapen placeres under samlingen mellem de to stykker tæppe og med et godt lag latexlim; der smøres yderligere lim på bagsiden af de to stykker tæppe og på deres kanter op til luvens underkant (for at
forhindre at tæppet trævler). Lad limen blive nappetør, inden de to stykker tæppe presses sammen langs med tapen - en tapetsømruller egner sig perfekt til at presse samlingen ned.
Man kan desuden anvende denne lim og at reparere eventuelle flænger o.l.
Brugernes vurdering
5,0
(
5
stemmer)
Siden er blevet set 2.092 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.