Logo

Træarbejde - Saven

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Til normale mindre reparationer anskaffes en håndsav med hærdede tænder. Jo bedre hærdning desto større holdbarhed for tændernes skarphed. Men en sådan sav kan vanskeligt file s op igen når den først er blevet sløv. Den må kasseres og en ny indkøbes. Den der ofte bruger en sav og har mod på at file den op, køber en uhærdet savklinge.
Savtænderne kan være slebet enten stød- eller krydsfilet. Men en mellemting kan også fås. Den krydsfilede sav er egnet til at skære på tværs af årerne, dvs. ved afkortning af træ. Den har tænderne lagt ud til hver side og en regelmæssig tandform.
Den stødfilede eller retfilede saver beregnet til at save på langs ad årerne. Savtænderne vender fremefter og forkanterne står vinkelret på savklingen medens bagkanterne står skråt mod næste tand. Saven saver således kun når den skubbes fremefter, og savtænderne skal altid vende frem. Skæres der på tværs af træet, fastklemmes saven, og den eneste mulighed for at save videre er at kile træet lidt fra hinanden i savsporet.
Den krydsfilede håndsav med 6-7 tænder pr. tomme vil kunne klare de fleste opgaver, men en supplerende finsav med 9-10 tænder pr. tomme er ikke dårlig, idet afpudsningen af endetræet bliver meget lettere.
Snedkersaven med indstillelig vinkel af klingen er gået lidt af mode, men dens fordel, udover den billigere udskiftning af klingen, er at det er muligt at flugte med øjet langs både savklinge og den streg der saves efter fordi hånden ikke er i vejen.
Smutter saven i stedet for at arbejde sig ned i træet, er den blevet sløv og må files op., En sav der saver skævt har en upræcis udlægning eller tilfiling af tænderne. Går saven tit fast i træet uden grund, er udlægningen ikke stor nok, og den må øges med en udlæggertang.

Filing af saven
Savbladet fastspændes mellem to stykker træ hvis overkant er ca. 1/2 cm under tænderne. Først kontrolleres det at tænderne er tilnærmelsesvis lige høje. Er de ikke det, afrettes de med en flad savfil. Der må kun files i samme retning som tænderne hælder, ellers bliver det svært at få saven skarp.
Her som ved al anden filing i metal holdes filen vandret og der files med langsomme seje tag. Når filen føres tilbage, løftes den, så tænderne ikke berøres.
Den krydsfilede sav files ved at holde en finthugget, trekantet savfil i en vinkel på 60° i forhold til savbladets længde. Der files nedefra og opefter. Kun hveranden tand files inden saven vendes og de resterende tænder files. Tæl filestrøgene, så hver tand files lige meget idet ulige høje tænder vil få sayen til at hugge under savning.
Den stødfilede sav files ved at holde den trekantede savfil vandret og vinkelret på savbladets længde. Hver anden tand fi1es med strøg ind mod sig selv, hveranden bort fra sig selv.
Tænderne udlægges med en udlæggertang der indstilles på det antal tænder der er pr. 2,5 cm. Tænderne udlægges, skiftevis til hver sin side.

Påsætning af et nyt skaft
Først skal resterne af det gamle skaft fjernes. Nemmest er det at bore en række huller ved siden af kilerne fra oversiden. Der bores så dybt som muligt, vådt v'ærktøj lægges på et sted, hvor skaftet kan tørre. Skaftet kan nu bankes ud igennem hovedet med en stump jernrør eller en anden form for stor "dyknagel" og en hammer. Forsøg aldrig at brænde det ud ved at lægge hovedet på ilden. Det ødelæg, ger bare metallets hærdning.
Der indkøbes et nyt skaft med så lige åretegninger som muligt. Jo mere lige, jo stærkere. Tag værktøjet med til forhandleren, så formen af skaftet passer bedst muligt. Køb samtidig en kile der ender i tre spidser og som bøjer til begge sider. Den falder ikke så nemt ud som en normal kile.
Skaftets form tilpasses med en kniv; bugthøvl eller fil, så det lige kan glide ind i begyndelsen af hullet. Tilpasningen skal være lige og skafteenden må ikke tilspidses.
Med saven skæres en rille, 5 mm dybere end kilen og i en hældning på 45° i forhold til hovedets længderetning når skaftet er monteret.
Skaftet bankes på ved at slå enden af skaftet mod et hårdt underlag, hvorefter hovedet langsomt glider på plads. Det er muligt at slå hovedet ned med mukkerten, men dette er ikke den bedste løsning.
Går skaftet op igennem hovedet, fortsættes ned bankningen indtil det sidder fast, og den udstikkende stump skæres bort.
Til sidst slås kilen ind. Benyttes trækiler, er det vigtigt at kilesnittet i skaftet er dybt nok. For at undgå at de normale kiler falder ud, bores et lille hul igennem kilen på midten inden den monteres. Igennem hullet stikkes et søm, hvor hovedet er nippet af. Sømmet bøjer opefter på begge sider når kilen bankes ind. Det skal være så, kort, at det forsvinder ca. 5 mm ned i skaftet når kilen er helt på plads.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 5.040 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her