Logo

Vægge og lofter - forberedelse af bræddebeklædning af vægge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Hvis man opsætter en bræddebeklædning eller pladebeklædning fra gulv til loft, vil det sandsynligvis blot dreje sig om en enkelt væg i rummet af rent dekorative årsager. Bræddebeklædninger op til hoftehøjde, typisk afsluttet med en profilliste øverst, vil oftest gå hele vejen rundt i rummet.
Der skal bruges vandrette lægter langs med den væg, brædderne skal sættes op på. Bræddebeklædninger fra gulv til loft kræver lægter ved gulvet og loftet og med mellemrum på 760 mm ind imellem. Til bræddebeklædninger i hoftehøjde er det ideelt at have tre lægter jævnt fordelt over væggen. Den. øverste bør befinde sig i en højde på 860 mm. Hvis man vil sætte pløjede brædder op i vandret retning, skal lægterne sættes op i lodret retning. Under: Vægge og lofter - opsætning af pladebeklædning - findes der yderligere oplysninger om plade beklædninger, herunder også om hvordan man anvender et klæbemiddel i stedet for lægter.
Man kan anvende det bestående fodpanel som den nederste lægte, hvis det er tykt nok. Det er vanskeligt at fjerne fodpaneler uden at beskadige dem, så det er som regel bedst at lade dem sidde og færdiggøre væggen med nye lister, der passer godt til de bestående).
Det er ikke nødvendigt at isolere indvendige vægge, medmindre man ønsker at lydisolere dem. Man bør altid isolere ydervægge og bruge en dampspærre, inden de beklædes med brædder.

Når man beregner, hvor mange brædder der skal anvendes til opsætning af pløjede brædder, skal man huske på, at bredden af bræddernes synlige forside er betydeligt mindre end deres fulde bredde på grund af deres fjeder og not. F.eks. vil et bræt med en bredde på 100 mm have en synlig bredde på omkring 90 mm, når det er forbundet med de tilstødende brædder.
Det er også vigtigt at finde ud af, hvilke længder man kan få bræddebeklædningsmaterialet i hos byggemarkedet, således at man kan minimere spildet. Hvis man køber træ i længder på 1,8 meter til brug for bræddebeklædninger til hoftehøjde (860 mm), spilder man langt mindre træ, end hvis man skærer brædderne til af stykker med en længde på 2 meter.

Opsætning af lægter
1. Til bræddebeklædning i hoftehøjde måles der 860 mm op fra gulvet, og der sættes et mærke på væggen hvor den første lægte skal placeres. På samme måde tegnes der en streg på væggen til den miderste lægte 430 mm fra gulvet. Ved brædde beklædninger fra gulv til loft begyndes oppe langs loftet.

2. En lægte sættes op ved at skære den til og bore huller for med regelmæssige mellemrum langs med den. Ved gipsvægge anbringes lægten på væggen, hullerne markeres og bores ud, og der indsættes rawlplugs. Lægten skrues på.

3. Når mere end en væg skal beklædes med brædder, stødes lægterne sammen ved de eksterne hjørner. Ved interne hjørner placeres den anden lægte op ad den første fastgjorte lægte, og der holdes en stump af bræddebeklædningen ind imellem dem, således at der kan laves et mellemrum til den. Sæt lægten op som i trin 2.

4. Brug et lille stykke pap, der er foldet til den rette tykkelse, til at udfylde eventuelle mellemrum mellem lægten og væggen inden lægten skrues på.

Isolering af vægge
1. Bær handsker og maske; skær smalle baner af isoleringsmateriale ud og skub dem ind imellem lægterne. Hvis der skal sættes en pladebeklædning op, begynder man med at gøre lodrette lægter fast mellem de vandrette, idet de centreres der, hvor pladernes ender vil komme til at mødes.

2. En dampspærre er kun nødvendig på udvendige vægge. Skær en bane plastic og sæt den ene ende fast på den øverste lægte med hæfteklammer. Få en hjælper til at trække banen nedefter, så den ligger stramt. Begynd fra oven og sæt plastic'en fast med hæfteklammer til de andre lægter.

3. Det er nødvendigt at tape de lodrette sømme sammen for at sikre, at fugtbarrieren virker rigtigt. Anbring tapen ved sømmens overkant. Rul tapen nedefter, hold den stramt og pres den over plasticen, indtil bunden af sømmen er nået. Brug altid vandtæt tape.

Polysterenplader
Brug af polysterenplader som isoleringsmateriale er ikke tilladt i Danmark.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.796 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her