Vand
Vandet føres ind i bygningen via stikledningen fra hovedvandledningen, der normalt er placeret i vejen. Stikledningen føres i frostfri dybde, og i bygninger med kælder føres den ind her. Ledningen er normalt forsynet med en hovedstophane i jorden under et lille sekskantet støbejernsdæksel, markeret med et V. Hovedstophanen åbnes og lukkes med en speciel T-nøgle, en fast,-firkantet nøgle,
.der kan få fat om det massive firkantrør der fører ned til den i frostfri dybde placerede hovedstophane. Husejeren har vedligeholdelsespligt for stikket.
Hvor stikledningen føres ind, anbringes en hovedafspærringsventil med en lille taphane, så hele anlægget kan tømmes herfra. Kort efter aftapningshanen er måleren placeret, efterfulgt af en ny afspærringsventil, så måleren kan udskiftes uden at hele anlægget først skal tømmes. Måleren skal sidde let tilgængelig for aflæsning.
Fra måleren fordeles vandet ud til de forskellige tapsteder og andre vandforbrugende installationer som f.eks. varmtvandsbeholderen. Alle installationer der har indbygget vandreservoir med mulighed for tilbage sug hvis hovedvandledningens tryk falder, skal forsynes med en kontraventil, der vil forhindre forurening af drikkevandet.
Afspærringshaner
For at muliggøre reparation af enkeltdele af vandanlægget, indskydes afspærringshaner der hver lukker for et lille område. Normalt indskydes afspærringsventilerne umiddelbart inden taphaner, vaske- og opvaskemaskiner, m. v. således at disse kan repareres uden at hele husets vandinstallation må afbrydes på hovedafspærringsventilen. Afspærringshanerne er almindelige ventiler eller de meget mindre kulehaner, der udføres med eller uden greb. Kulehaner uden greb betjenes med en umbrachonøgle, et sekskantet stykke stål, der passer til en skrue med en indvendig sekskantet kam.
Taphaner og blandingsbatterier
Taphaner og blandingsbatterier findes i mange typer og med forskellig måde at virke på - funktionen er den samme. Den almindelige taphane består af en overdel med en i et gevind løbende spindel, der aktiveres af grebet. På spindelen er monteret en pakning der presses ned i selve hanedelens ventilsæde. Når der lukkes for vandet, presses spindelen mod ventil sædet, hvorved vandgennemstrømningen afbrydes, hvis keglepakningen vel at mærke er blød og ubeskadiget. Pakningen bliver med tiden hård, slidt eller beskadiget af partikler, som tilføres med vandet. Taphanen begynder at dryppe, hvilket ikke alene giver et unødvendigt merforbrug af rent drikkevand, men samtidig slides der et spor i pakning og ventilsæde, der medfører at hanerne fløjter når de bruges. Sporet i ventilsædet kan normalt slibes ned med en ventilsædesliber, ellers må hanen kasseres.
Blandingsbatterier består af to sammenkoblede enkelthaner, eller en samlet et-grebsenhed, forsynet med en kulelukning eller en keramisk lukkemekanisme. Blandingsbatterier fås også termostatstyrede, så det udløbende vand hver gang holder samme temperatur. Reparation kræver normalt specialværktøj.
Vaske- og opvaskemaskiner
Alle maskiner skal ved vandindføringen være forsynet med en kontraventil, så vandet kun kan løbe til og ikke suges tilbage ved pludseligt trykfald i ledningssystemet. Visse typer kontraventiler har tendens til at dryppe lidt, hvilket der ikke er meget at gøre ved.
Afløbet fra maskinerne skal være løftet over maskinens mulige vandhøjde, normalt 50-60 cm, hvis det drejer sig om en fast installation. Gøres det ikke, er der mulighed for at maskinen suger kloakvand ind. Tilsluttes afløbet vaskens eller håndvaskens afløb, skal placeringen være så høj, at der ikke er mulighed for at vand løber ned i maskinen.
Løse afløbsslanger bør fastgøres i beslag, idet maskinens pumpe er så kraftig, at slangen nemt hopper ud af vasken med vandskade eller forbrændinger til følge.
Vandvarmere
Alle vandvarmere er forsynet med en sikkerhedsventil der udløses når trykket i tanken bliver for stort. Virker ventilen af en eller anden grund ikke, er der fare for en vandvarmereksplosion, der kan medføre alvorlige skoldninger på personer i nærheden.
Stoppes vandtilløb på hovedhane eller hovedafspærringsventil, må gasfyrede gennemstrømningsvarmere absolut ikke benyttes, idet der ikke løber nyt koldt vand frem, hvorved vandvarmeren overophedes.
Sikkerhedsventil er skal aktiveres regelmæssigt, gerne et par gange om året. Gamle typer er udført med en vægtstang forsynet med et lod. Løft vægtstangen og kontroller at vandet løber ud. Nye sikkerhedsventil er er mindre og forsynet med en skjult fjeder, hvorpå er monteret en lille tap, der trykkes ind ved afprøvningen. Tappen kan være skjult af et plastlåg, der først må tages af.
Brugernes vurdering
5,0
(
4
stemmer)
Siden er blevet set 2.572 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.