Logo

Gulve - oliering af gulve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Olien skal masseres ned i gulvet - I stedet for at lakere trægulvet kan du give det olie. Skal du behandle et lille areal, kan det klares med håndkraft. Men til store rum er det en oplagt fordel at bruge en poleremaskine. Her får du et minikursus i begge metoder.

Inden du behandler gulvet med olie, skal underlaget gøres klart. Fladen skal være slebet, ren og helt tør.
Slut af med at slibe med korn 100-120 sandpapir. På den måde får du en fin, glat overflade uden slibespor. Denne del af arbejdet er ganske enkelt obligatorisk. Ellers risikerer du, at slibesporene træder tydeligt frem, når gulvet er olieret. Og så er det for sent at gøre noget ved dem.
Før olien hældes på, gøres gulvet rent en ekstra gang. Brug et specielt trærensemiddel - fx Trærens fra Trip Trap. Lad gulvet tørre helt. Det tager mindst otte timer, hvis stuetemperaturen er 20 grader.

Og så er du klar til at oliere.
På mindre arealer (under 15 m2) kan oliebehandling klares med håndkraft - en oliebestandig gummiskraber, en skuresvamp med håndtag og nogle bomuldskluc de er alt, hvad du skal bruge.
Olie fordeles på ca. 5 kvadratmeter ad gangen med gummiskraberen. Rækkeevnen afhænger aftræsorten, men regn med, at olien bør ligge ca. 15 minutter for at suge ned i træet. Tørrer gulvet ud i pletter, hældes mere olie på, hvorefter fladen poleres med skuresvampen. Overskydende olie fordeles på de næste kvadratmeter eller tørres op med klude.
Når gulvet er poleret omhyggeligt, tørres det med klude - og du kan fortsætte til næste etape. Gulvet skal føles glat og fejlfrit, når du er færdig med behandlingen.
Efter 24 timer kan gulvet benyttes. Men det er først gennemhærdet efter 4-7 dage ved en temperatur på 20ºC. Derfor er det en god ide at dække ganglinier med pap - absolut ikke plastic - den første uges tid og undgå vand på gulvet. Bruger du polerermaskinen, hærder gulvet hurtigere.

Poleremaskine-metoden
Poleremaskinen kan lejes i de fleste byggemarkeder eller hos farvehandleren. Den arbejder med en stor roterende skive og kan bruges både til at polere og slibe med. Første gang , du prøver maskinen, kan den godt virke temmelig uregerlig. Maskinen aktiveres via et par håndtag, som kan benyttes med en hånd eller med begge hænder.
Maskinens køreretning bestemmes af den vej, håndtaget Vippes Trykkes håndtaget ned, kører den baglæns. Løfter du det, kører den fremad. Et vip til højre får maskinen til at køre til højre ... Vippebevægelserne med håndtaget skal være ganske små, og det er vigtigt, at maskinen føres med fast hånd.
Start med at tilpasse maskinen. I optimal arbejdsstilling sidder det justerbare håndtag i hoftehøjde eller lidt under. Dæk eventuelt paneler, vægge og døre med plastic for at undgå oliestænk.
Træk altid stikket ud af stikkontakten, før der skiftes slibeskiver eller de runde »pudseklude«, som kaldes pads.
Disse pads fås i forskellige farver og kvaliteter. Til oliering af gulve bruges gule eller hvide polere-pads, som er ca. 10 mm tykke puder af kunststof.
Til en opgave på 40-50 m²fyrretræsgulv bruges ca. tre pads.

Gulvets lød vælger du selv
Der findes mange forskellige typer gulvolie på markedet. Vær opmærksom på oliens kvalitet, før du køber. Nogle olier er bedst til gulve af hårdt træ - fx egeparket, hvor fibrene ikke rejser sig så meget - mens andre er bedst egnet til fyrretræsgulve. Bruger du Trip Traps olier, kan de dog bruges til alle typer trægulve.
Oliens egenskaber har også betydning for den lød, gulvet ender med at have.
En almindelig olie giver gulvet en mørk og gylden lød, mens andre er tilsat lyse pigmenter, som gør gulvet mere hvidt. Desuden kan et gulv, som først er ludbehandlet, olieres og derved bevare ludbehandlingens lyse udseende.
Derudover er nogle typer bedre til manuel oliebehandling end andre.

Med pensel, rulle eller pad
Langs kanter og under radiatorer skal gulvolien fordeles manuelt. Du kan bruge pensel, rulle eller den lille runde skive, som presses ud af midten på de store polere-pads. Den er fortrinlig som svamp og til fordeling af olien, som skal lægges ud på gulvet i et tilpas lag, så gulvet kan suge til sig. Bruger man en pensel eller en malerulle, er det vigtigt. at fordele olien i stedet for at »male« den ud. Overfladen skal stå olieblank.

1. En flad lakpensel er udmærket til at smøre langs kanterne med.
2. En malerulle kan også bruges, hvis man vil fordele olien over et større område.
3. Presser du midten ud af en polere-pad, har du - helt gratis - en lille svamp, som sagtens kan fordele olien.

Olien gnubbes ned i træet
På store gulvflader hældes olien ud i tilpas mængde og fordeles med poleremaskinen og en hvid pad eller en gummiskraber. Træet skal »fordøje« olien i cirka 15 minutter. I det tidsrum bør områder, der tørrer ud, forsynes med ekstra olie. Når gulvet har trukket, køres det omhyggeligt over med poleremaskinen, så den tilbageværende olie masseres ned i træet - samtidig med at gulvet slibes vådt-i-vådt. Tør efter.
Efter fire-seks timer efterpoleres gulvet med poleremaskinen og en pad, som forsynes med en stor gulvklud og 1 dl olie til hver 10 kvadratmeter. Gulvet er for-hærdet efter ca. fire timer og gennemhærdet efter 36 timer ved 20ºC.

1. Hæld gulvolien direkte ud på det rene, tørre og eventuelt nyslebne gulv.
2. Fordel derefter gulvolien med poleremaskinen. Fortsæt, indtil gulvet står blankt.
3. Skrab overskydende olie hen, hvor gulvet suger meget og hurtigt. Brug en gummiskraber.
4. Læg en gulvklud under en polere-pad og fold hjørnerne op, før maskinen sænkes.
5. Den afsluttende polering giver en flot finish. Den bør foretages efter nogle timer.

Værd at vide om pads
Pads er typisk sorte, grønne, gule eller hvide. Der er stor forskel på slibeeffekten. Spørg altid udlejeren om, hvilke typer du skal bruge.

Sorte: Har høj slibeeffekt og bruges fx til rengøring af sten- og klinkegulve.
Grønne: Har mindre slibeeffekt. De anvendes typisk til linoleum og fx til oliebehandling af hårdttræsgulve.
Gule/hvide; Har mindre slibeeffekt. De bruges til at polere, gnubbe olien ned i gulvet med.
Lammeuld: Til højglanspolering af gulve findes der pads af lammeuld. De er dyre og kan erstattes af en gulvklud, der lægges omkring en almindelig pad.
Ekstra rad: Ofte anbefales det at lægge en ekstra pad mellem maskinens bagskive og den pad, der er i kontakt med gulvet. Så sviner maskinen mindre.

Olie eller lak?
- Et olieret gulv er lige så slidstærkt som et lakeret.
- Det olierede gulv kræver mere vedligeholdelse. Til gengæld slipper du for besværlige reparationer, hvis der kommer ridser i gulvet. Det olierede gulv skal jævnlig behandles med plejeolie, som påføres med skraber, svamp eller klud. Derefter skal det poleres - bedste værktøj er en skuresvamp med håndtag. Trip Trap anbefaler, at gulve olieres en til to gange årligt. På udsatte steder - fx i en gang med fyrretræsgulv - kan det være nødvendigt at behandle oftere.

- Modsat det lakerede gulv bliver et olieret smukkere og smukkere med årene.
- Det olierede gulv har - efter manges mening - en flottere lød end et lakeret.

Advarsel
Pas på de klude, du tørrer gulvolien op med. De kan selvantænde og starte en ildebrand. Derfor bør du brænde dem eller lægge dem i en tom malerbøtte eller et syltetøjsglas, inden du smider dem væk. Uanset hvad du bruger som emballage, skal du sætte låg på.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (12 stemmer)
Siden er blevet set 13.902 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her