Logo

Corona Danica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Benævnelse for Chr.4.ts danske dobbeltkrone 1618, 1619 og 1624, som oprindelig blev kaldt krone (corona danica)

Corona Danica 1619, Christian 4. (1588-1648).

 

Benævnelse for Chr.4.ts danske dobbeltkrone 1618, 1619 og 1624, som oprindelig blev kaldt krone (corona danica). Tilsvarende blev krone og ½ krone kaldt ½ krone og ortskrone (ort=¼). Kongen havde stillet befolkningen i udsigt, at det skulle få en bedre mønt under et nyt navn til afløsning af den slette mark. Den ny dobbeltkrone havde på forsiden Chr.4. i helfigur med kårde og scepter, medens bagsiden afbilder en krone hvorunder CORONA DANICA, og over kronen kongens valgsprog R.F.P. (Regnat Firmat Pietas=fromhed styrker rigerne). Denne forkortelse blev dog snart af menigmand udlagt som Riget Fattes Penge.

 

Kongen havde påbudt, at de ny kroner (corona danica) skulle have en værdi af 1½ daler. Men det faktiske forhold var, at corona danica kun indeholdt 32,5 g fint sølv, medens 1½ daler in specie indeholdt mindst 38,367 g fint sølv. Derved bliver det nemmere at forstå Chr.4.'s instruks af 5/4 1618 til møntmestrene om, at ingen udenforstående måtte erfare indholdet af møntordningen eller »åbenbares mønten«. Folk måtte altså ikke få at vide, hvor dårlig den nye mønt var.

 

Navnet på den nye mønt var hentet fra kongens svoger Jacob d.I's engelske crown, der var almindelig kendt fra handelen med England. Fra kongens side var det altså tilsigtet, at den nye corona danica på grund af sin størrelse og udførelse skulle fremstå som en slags efterligning af daleren og skulle fungere som ny hovedmønt. Men sagens rette sammenhæng blev dog snart klart for folket, og i 1625 blev mønten nedsat fra 1½ til 1 specie. Det var nok gået endnu dårligere med forringelsen og møntsystemet, hvis ikke sølvminerne i Kongsberg i Norge var blevet taget i brug. Hermed fik kongen sølv til sin rådighed, og specie daleren blev sat i produktion igen. 1625 ophørte kroneudmøntningen, og helkronerne er ikke senere udmøntet. Det blev derimod ½ kronen, som fik navnet krone, sletdaler eller 4 mark danske. De ældre corona danica fik navnet dobbeltkrone. I øvrigt er de sidst udmøntede kroner slået 1771 i anledning af Chr.7.'s fødselsdag. Da Danmark skiftede møntsystem i forbindelse med Den Skandinaviske Møntunion i 1874 indførtes kronen igen som møntenhed.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.192 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her