Logo

Fladstopning på løst sæde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
For amatøren er det nok bedst at starte med en simplere opgave, f.eks. at ompolstre et løst sæde med enkel kullerstopning, såkaldt fladstopning. Almindeligt på stole fra rokokoen, Louis XVI'en og jugendstilen. Arbejdet er ikke særlig kompliceret, men kræver nøjagtighed for at resultatet skal blive godt.

1. Gammelt betræk og stopning fjernes. Anvend tang eller koben til at løsne sømmene med. Studer hvordan stopningen er lavet. Måske kan nogle materialer genanvendes. På dette sæde fra en Louis XVI stol findes en træuldsstoppet såkaldt vulst langs sædets kant. Denne kan beholdes og er god at fæstne nålene i. Hampegarn fastgøres med søm 5 cm fra sargen i buer af 5-6 cm 's længde. Læg hånden fladt under garnet som vist på fotografiet. Garnet sættes fast ved at sno garnet om et halvt islået søm, hvorefter det slås helt i.
Er der ingen vulst, slår man lærred på og syr garn i lærredet som ved kantstopning.

2. Store "klumper" heste- eller krølhår stoppes ind under garnet, rettes op og jævnes ud til en jævn plade. Arbejd langs kanten og fyld midten ud til sidst. Fyld godt på i kanten ved vulsten. Stopningen skal gå helt frem til kanten af sædet, men ikke udenfor. Det højeste punkt skal befinde sig på forreste halvdel af sædet og skråne svagt bagud.

3. Riv et halvt lag vat ud og læg det på. Pres det ned med hånden og riv kanten af til en blød runding. Stop evt. den tynde yderkant af vattet rundt om stopningen. Vattet forhindrer stopningsmaterialet i at stikke igennem toplærred og betræk.

4. Underbetrækket, toplærredet, klippes noget større end sædet, lægges tråd ret på og fæstnes med nåle, som stikkes i grund lærredet eller vulsten, hvis der er en sådan.
Stræk godt sidelæns! Det er vigtigt at presse stopningsmaterialet godt sammen, da sædet ellers senere vil synke. Spænd toplærredet fast på og sæt det fast med nåle på alle sider.

5. Hold sædet fast mellem knæene og søm 9 mm søm pånmmens yderside. Stræk toplærredet yderligere under fastsømningel). For at lave hjørner i bagkanten, klippes diagonalt ind i hjørnet, og det presses ind med fingeren. Man kan lade toplærredet hænge løst ved hjørnerne i stedet for at optage plads med søm. Et halvt lag vat lægges på med den hårde side opad, rives af og tyndes ud i kanterne.

6. Mål sædet ud fra kant til kant på bagsiden, læg 1/2-1 cm til over alt og klip stoffet derefter. (Anvend ikke det gamle stof som mål, den nye stopning kræver ganske meget mere stof.) Tænk over, at mønsteret skal passe. Hjørnerne skal være symmetriske. Stoffet spændes tråd ret ud og fæstnes med nåle fra midten og udad på hver side. Stræk sidelæns, men dog ikke for hårdt, så terner eller striber bliver fortrukne. Stoffet hæftes på bagsiden med søm, der slås halvt i. På den måde holdes stoffet på plads, mens man arbejder. Klip det til med ca. 1/2 cm ekstra til ombuk.

7. Bageste hjørner: Toplærredet er tidligere klippet ud og sømmet fast med to søm. Klip betrækket på samme måde. Lidt lim på bagsiden gør, at stoffet ikke trevler. Tryk stoffet ind i hjørnet.

8. Forreste hjørner: Stræk stoffet fremad og nedad og klip rent i lægget. Hold det nede med hegltanden når der sømmes.

9. Søm fast på bagsiden og bank fladt med hammeren.

10. Stolesædet er færdigt.



Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.062 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?
Effektiv reklame - klik her