Logo

Forberedelse - afvaskning af overfladerne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Hvad enten al maling og alt tapet er blevet fjernet fra vægge, døre eller træværk, eller det blot skal males over, skal der først foretages en afvaskning for at sikre, at alt snavs, fedt og rester af gammelt tapetklister er fjernet. En beskidt overflade kan føre til, at tapetet buler ud eller malingen skaller.
Brug masser af aviser oven på afdækningen nær fodpanelerne til at opsuge det vand, der løber ned ad væggene. Hvis der skal males over gammel maling, skal væggene vaskes nedefra og op, således at det snavsede vand løber ned ad den våde væg uden af efterlade striber. Sådanne striber ville muligvis kunne ses gennem et nyt lag emulsionsmaling. Eventuelle skjolder vil også slå igennem og skal behandles. Lad altid væggene tørre igennem, inden der males eller tapetseres.
Gammeldags limfarve på kaseinbasis kan optræde i ældre huse; brug en grov klud og
vand til at gnide farven af med, hvorefter der påføres et lag stabiliserende væske/ stopgrunder, der binder eventuelle rester af limfarve til overfladen.

Slibning og spartling
Emaljelak, der normalt anvendes på træværk, men kan optræde på vægge, har en glans, der forhindrer et nyt lag maling i at binde til den; dette gælder også for andre typer helblank maling. Når lakken slibes med sandpapir fjernes denne glans, og overfladen er klar til at tage imod det nye lag maling. Slibningen kan gøres i hånden, men ved større overflader kan sandblæsning være at foretrække. Hvad enten der slibes i hånden eller med maskine, skal der altid bæres støvmaske og beskyttelsesbriller. Efter pudsning med sandpapir skal alle overflader rengøres grundigt for at undgå ujævnheder i overfladen, når malingen er tør.

Det afsluttende arbejde går ud på at fjerne skallet maling og fylde eventuelle små skønhedsfejl ud. Brug en celluloseeller akrylspartelmasse, der kan fås færdigblandet. Hvis området skal males, kan man bruge spartelmasse i pulverform til opblanding med vand. Til synligt træværk anvendes træcement på samme måde som cellulosespartelmasse.

1. Glansen tages af blank maling og emaljelak ved at folde et stykke sandpapir omkring en pudseklods; der anvendes cirkelbevægelser til at gøre overfladen ru. Gå metodisk til værks: start ovenfra og ned, således at hele overfladen pudses. Hvis overfladen er ujævn, lægges der ud med groft sandpapir og afsluttes med fint.

2. Hvad enten de er slebet eller ej, vaskes overfladerne med grundrens eller rengøringsmiddel og varmt vand. Hvis overfladen skal males over igen, startes der nedefra og op; hvis ikke, kan man begynde ovenfra, så længe overfladen ikke er for beskidt.

3. Til rengøring af krinkelkrogene i detaljeret træværk lægges der et stykke fnugfrit stof omkring en spids pind. Stoffet dyppes i denatureret sprit eller mineralsk terpentin, og områderne rengøres. Glem ikke den øverste kant på døre og vinduer eller de udvendige kanter, således at penslerne ikke samler skidt op senere.

4. Hvis den gamle maling har lavet bobler eller skaller af, skubbes skraberen ind under den løse maling, der således løftes af. Eventuelle omkringliggende områder med løs og skallet maling skrabes også væk.

5. Bland kun spartelmasse til den forestående opgave. Fyld kitkniven med spartelmasse og pres den ind i det beskadigede område. Pres massen ned, og træk kniven hen over reparationsområdet, inden den løftes væk.

6. Lad spartelmassen tørre igennem, og brug derefter fint sandpapir omkring en pudseklods af træ eller kork til at pudse massen jævn med overfladen.

7. Brug til slut en fnugfri klud (osteklæde er ideelt) vædet i mineralsk terpentin eller denatureret sprit til at rense støvet væk fra det reparerede område. Eller brug en harpiksklud - en kunstharpiksstøveklud specielt beregnet til at opsamle fint støv.

På fugtige overflader kan der dannes mug, der kan genkendes som et lag af mørke pletter. Årsagen til fugten skal behandles før muggen. Mug udryddes ved at sterilisere overfladen med et svampedræbende middel, der kan købes i byggemarkeder. Lad midlet virke i seks timer inden muggen tørres væk. Giv området endnu en behandling og lad det være et par dage. Inden der males eller tapetseres dækkes væggen af et lag stabiliserende grunder. I tilfælde af tapetsering anvendes tapet klister, der indeholder et svampedræbende middel.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.257 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1163610-06-2017 23:22:18 Rasmus
Men hvis man skal kalke ovenpå den afvaskede væg hvor der har været limfarve, kan man vel ikke give stopgrunder? Vi har værelse vi har vasket ned over mange dage, men som fortsat slår igennem efter 7 gange kalk? Forslag er meget velkomne? Mange tak

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her