Logo

Fyrfad

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fyrfad

Fyrfad med skål til gløder. Fajance. Holland (Koldinghus).

 

En skål af keramik, sten (gerne klæbersten) eller metal beregnet til at have stående med gløder. Foroven på f. kan der være en ring, hvor man kan stille kar, der skal holdes varme. Nogle små f. har nærmest været beregnet til piberygere. Sådanne f. stilledes på bordet, og med en glødetang tog man en glød fra fadet, når piben skulle tændes. F. brugtes alm. i renæssance og barok. Man har dem med dobbeltskål, yderst f.eks. en skål med gennembrydninger af messing eller kobber, og inden i den en jernskål til gløderne.
Et lille »hus« hvori der kan stilles en olielampe, en spritlampe eller et kort fast lys, og på hvis kant kan anbringes kaffekander etc. til varmholdeise, kaldes også et f.

Man har brugt sådanne siden 1700-tallet, og der kendes eksemplarer i bl.a. delfterfajance.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.558 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her