Gør huset vinterklart
Det er ved at være på høje tid at checke husets vedligeholdelse, inden vinteren for alvor sætter ind. En lang række ting skal gås efter, hvis du vil være helt sikker på, at dit hus er forberedt til storm, regn og sne.
Hvis der opstår småskader på husets facade - og du ikke får udbedret dem, mens tid er - kan de i løbet af vinteren få katastrofale følger og medføre kostbare reparationer.
I de fleste tilfælde er det nemlig for sent at udbedre skaderne, når først kong vinter har meldt sin ankomst.
Mange reparationer kan simpelthen ikke udføres, når først regn, slud og sne sætter ind, og temperaturen samtidig nærmer sig 0-punktet. Derfor er det en god ide at gå husets udvendige dele grundigt efter i tide og checke både udhus og haven ved samme lejlighed.
Tag og gavle
1. Er taget tæt? Fastgør løse tagsten og udskift defekte sten (husk, at hver fjerde sten skal fastgøres).
2. Kontroller taget indefra hvis det er muligt - fx i kraftigt regnvejr. Eller kryb en tur i skunken for at se, om der er fugtige steder.
3. Er rygningen og taggraterne - det er de skrå rygninger, der løber skråt nedad, hvor to tagflader mødes - tætte? Hvis ikke, er der risiko for indtrængende fygesne.
4. Er skotrenden tæt? Evt. huller kan repareres med fx asfalttape.
5. Check også skorstenen. Løse eller udfaldne fuger kan give frostsprængninger. Revner og løse fuger kradses op og fyldes med mørtel. 1
6. lnddækningerne omkring skorstenen og udluftningshætten kan være tærede og utætte. lnddækningerne tætnes med byggesilikone eller gummifugemasse og en almindelig fugepistol.
7. Vindskeder og sternbrædder - fx langs med tagrenderne - skal sidde godt fast. Gå efter med søm eller skruer. Er malingen eller imprægneringen god nok?
8. Er der løse brædder og afskallet maling på gavltrekanterne?
9. Er vandbrætterne eller metalvandnæserne i orden? Skift dem ud, hvis de er af træ. Er de af metal, fastgøres de med byggesilikone.
10. Er inddækningen omkring kviste og tagvinduer tætte? Eventuelle skader udbedres med asfalttape eller byggesilikone.
Tagrender og nedløb
11. Rens tagrenderne for blade og snavs. Kontroller ved samme lejlighed faldet ved at hælde vand i renden - fjernest fra nedløbet - og se, om det løber uhindret gennem renden. Hvis ikke, må rendejernene løftes, så der opnås det rette fald.
12. Skyl nedløbsrørene igennem og rens afløbsbrønden nedenunder. For at undgå stoppede nedløbsrør i fremtiden kan du montere et bladfang i tagrenden.
13. Buske og træer, som står tæt ved tagrenderne, bør beskæres eller flyttes.
Facader og gavle
14. Revner i pudsede eller murede facader og sokler gås efter. Fjern løs puds eller fuger og reparer med ny mørtel. Er fugerne gamle og grå, kan du tone den nye mørtel med lidt af det sorte »slam«, der ligger i tagrenden.
15. Er der løse brædder på trægavle og facader? Gør dem fast, og hvis enkelte brædder er revnede eller angrebet a råd, bør de skiftes ud.
16. Er alle vinduer tætte? Løs kit og revnede ruder-eller punkterede termoruder - udskiftes. Til enkeltlagsruder bruges linoliekit, hvis du bagefter skal male med alkydmaling. Bruger du plastmaling, anvendes akrylkit.
17. Udtørrede, revnede eller ligefrem rådne glaslister udskiftes med nye af kernetræ, plast eller aluminium. Ellers kan vand trænge længere ind i vinduesrammen.
18. Er der intakt maling og imprægnering på vinduer og døre? Løs maling skrabes af, og der behandles med grundingsolie, før der males.
19. Er der begyndende råd eller bare mangel på maling og imprægnering på vinduernes bundramme eller i karmens bundstykke? Et råddent stykke bundkarm kan fjernes med et stemmejern, og et nyt stykke træ sættes i med vandfast lim (evt. aftypen polyuretan).
20. Er fugerne eller dæklisterne mellem vindue og facade i orden? Revnede eller rådne dæklister skiftes. Er fugerne revnede, eller slutter de ikke helt tæt (klæber til vinduet eller facaden), skal de skæres væk, og en ny fuge skal lægges i medfugepistol.
21. Er sålbænkene hele, og er fugen mellem dem og vinduerne intakte? Hvordan ser der ud under sålbænken? Slutter undersiden tæt til facaden, eller mangler der en fuge? Brug gerne reparationsmørtel (tørmørtel) - den skal kun tilsættes vand og er straks klar til brug.
22. Lukker vinduerne tæt, og er alle vindueshasper i orden - og kan de alle sammen lukkes?
23. Lukker yderdøren tæt? Er dørtrinet slidt ned? Tætningslister på døre og vinduer kan spare rigtig mange varmekroner !
24. Sidder de udendørs lamper godt fast? Lamper med store kupler er tilbøjelige til at rokke sig løs. Spænd skruerne efter - både dem, der holder kuplen på plads, og dem, lampen er monteret på væggen med.
25. Gå TV-antennen eller parabolen efter. Er skruer og beslag i orden? Vær især opmærksom på antenneinstallationer, der er fastgjort til skorsten eller gavle. Rustangreb på beslaget eller løse skruer kan nemt resultere i en nedstyrtet og ødelagt
antenne - for slet ikke at tale om døre og vinduer, som biiver ramt af nedfaldende antennedele.
26. Trapper og gelændre gås efter. Er der revner i betontrappen, skal de repareres. Er trætrappens trin stærke og uden råd? Snavsede eller algedækkede trin kan blive meget glatte i regn eller frostvejr, og de er svære at gøre rene for sne. Er gelænderet malet og uden rust dler råd?
Udhus og have
27. Se efter, at der ikke er løse eller visne grene på træerne i nærheden af huset. Fjern dårlige grene - især de store - så de ikke beskadiger huset, hvis de skulle knække af under en vinterstorm.
28. Fjern eller beskær buske, der står tæt op ad facaden. Er der ikke tilstrækkelig luft bag busken, kan der opstå fugtskade på facaden.
29. Slå græsset. Du behøver ikke fjerne nedfaldne blade græsslåmaskinen findeler dem, så de hurtigt nedbrydes og forsvinder i plænen som kompost. Husk også at vende kompostbunken og dæk sarte planter til.
30. Rengør og smør haveredskaberne med olie (almindelig motorolie).
31. Døre, låger og hegn gås efter. Er maling og imprægnering iorden? Lukker havelågen ordentligt, så den ikke kan blæse op og blive ødelagt? Og er der fedt på de forskellige hængsler?
32. Tøm vandet af udendørs vandhaner. Hvis der er afløb i gulvet - eller en udslagsvask i udhuset - kan du fx hælde lidt frostvæske - den til biler - i vandlåsen. Tøm også vandet af haveslangen og rul den sammen.
33. Tøm evt. vand af trykspuleren eller stil den frostfrit i kælderen.
34. Flyt maling, lak og træbeskyttelse fra udhuset til et frostfrit sted.
35. Dæk brændestakken til, så der altid er tørt brænde. Sørg for, at der stadig er ventilation ind til brændet, så fugten ventileres bort.
Brugernes vurdering
5,0
(
8
stemmer)
Siden er blevet set 2.162 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.