Logo

Groschen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ordet er afledt af grossus denarius, hvorved forstås en stor eller flerdobbelt denar. I Tyskland var det navnet på efterligninger af de franske turnoser

Polen, Sigismund 1(1506-1548): Groschen 1531.

 

Ordet er afledt af grossus denarius, hvorved forstås en stor eller flerdobbelt denar. I Tyskland var det navnet på efterligninger af de franske turnoser, ligesom prager groschen, meissner groschen og andre groschen mønter havde deres forbillede her. I Italien var der allerede 1252-55 indført en grosso romanino, og 1266 udsendte Ludvig den Hellige (IX) en denarius turnois kaldet gros tournois til 12 deniers værdi. Denne mønt blev en vigtig handelsmønt, men også efterlignet mange steder, bl.a. i Lothringen, Nederlandene og det vestlige Tyskland.

 

I Tyskland begyndte det med tournosgroschen og de deraf udviklede groschen, der snart med de bøhmiske og saksiske groschentyper kom til at dominere Tyskland. Da der i begyndelsen af 1400-tallet fremkom meget slette typer, forsynede mange tyske stater dem med en kontramarkering.

 

Polen og Ungarn udviklede egne groschentyper i 1300 og 1400-tallet, og de udviklede sig meget forskelligt. Efter talerens indførelse blev groschen den vigtigste skillemønt, og efter 1570 blev den almindeligvis regnet som 1/24 taler. Den blev også kaldt reichsgroschen eller guter groschen, i modsætning til de nordtyske mariengroschen, der var 1/36 taler. Foruden de forskellige typer groschen bl.a. armengroschen, bauerngroschen, engel groschen, fürstengroschen, horngrosehen, kaisergroschen, judenkopsgrosehen, landgrosehen, maleygroschen, schildgroschen og zinsgroschen er også præget halve og dobbelte groschen.

 

I 1800-tallet indførtes en sølvgroschen til 12 pf. værdi og i Sachsen en »neugroschen«, hvis værdi var 10 pf., hvorfor det ikke er så underligt, at man langt op i tiden, mand og mand imellem, omtalte 10 pf. stykket som en groschen.

 

I dag er groschen en officiel møntenhed i Østrig. 100 G. = 1 schilling. Uden for Tyskland holdt groschenmønten også sit indtog, således i England som groat, i Holland som groot, i Italien som grosso, i Polen som grosz og i Frankrig som gros.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.119 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her