Gulve - bejdsning og lakering af trægulve
Gulve af naturtræ kan forvandles og beskyttes ved hjælp af bejdse og lak. Man vil opnå den bedste virkning på nye gulvbrædder, men man kan også bejdse og lakere bestående gulvbrædder, hvis de er i god stand. Det vil være nødvendigt at fjerne en eventuel gulvbelægning for at undersøge brædderne, og de skal afhøvles, inden der kan påføres en ny finish.
De forskellige typer bejdse og lak
Bejdse trænger ind i selve træet og giver det en ny farve; lak behandler træets overflade og fremhæver og beskytter den. Lak kan fås som mat, halvblank og blank. Man kan anvende lak alene eller efter at have påført bejdse, eller man kan anvende en farvet lak (der kan efterligne forskellige typer af træ).
Bejdse og lak kan fås i miljøvenlige vandbaserede udgaver såvel som i de traditionelle oliebaserede versioner. Disse forskellige typer bør aldrig anvendes sammen. Man kan blande bejdser for at skabe nye farver. Bejdse på vandbasis får træets årer til at rejse sig, hvorfor det vil være nødvendigt at slibe det lidt, når bejdsen er tør.
Trægulvets naturlige åretegning og struktur fremhæves af bejdsen og et beskyttende lag lak.
1. Inden der påføres en bejdse skal gulvbrædderne først renses med ståluld og mineralsk terpentin for at sørge for, at der ikke findes nogen voks eller fedtpletter på gulvbrædderne - ellers er det ikke sikkert, at bejdsen absorberes jævnt, hvilket kan forårsage pletter.
2. Hvis man ikke er tilfreds med en bestemt farve bejdse, kan man blande forskellige bejdser sammen for at opnå den farve, man ønsker. En lille pensel er det bedste redskab til at blande med. Man kan også blande farvede laktyper. I begge tilfælde skal der anvendes kompatible produkter fra samme producent.
3. Påfør bejdsen ved hjælp af et stykke rent, fnugfrit stof. som f.eks. osteklæde eller et gammelt stykke lagen; man kan også bruge en pensel. Arbejd hurtigt langs et par brædder ad gangen, således at bejdsen ikke tørrer ud halvvejs nede ad et bræt. Hvis farven ikke er dyb nok efter et lag, påføres endnu et lag.
4. Lad bejdsen tørre helt igennem inden lakken påføres. Fortynd det første lag - der fungerer som grunder - med 10 procent mineralsk terpentin (ved oliebaseret lak) eller vand (ved vandbaseret lak). (Dåser med lak må aldrig rystes; det skaber bobler, der laver mærker i overfladen). Brug et stykke rent, fnugfrit stof til at gnide laklaget ind i træet.
5. Når lakken er tør, slibes overfladen ganske let med fint sandpapir omkring en pudseklods; arbejd langs med årerne for at undgå ridser. Dette får det næste lag til at sidde bedre fast og glatter overfladen ud. Inden det næste lag lak påføres, anvendes en ren, tør klud til at fjerne støvet.
6. Påfør op til seks lag lak med henblik på at opnå den nødvendige beskyttelse, idet gulvet slibes let med sandpapir mellem hvert lag. Brug en pensel (med en bredde på 100 mm) til at påføre lakken hurtigt. Hvis der anvendes en farvet lak, bruges der en klar lak til det sidste lag - eller de sidste lag hvis farven er mørk nok. Hvert lag farvet lak vil gøre farven mørkere.
Hvidpigmentering
Man kan hvidpigmentere træværk med voks eller pasta inden det lakeres. Voks er nemmere at påføre, men vil slides bort med tiden. Træet bør ikke være lakeret og skal være rent, men det kan være bejdset i forvejen.
Inden voksen eller pastaen påføres, anvendes der en ståltrådsbørste i årernes retning; dette åbner træets årer, og gør det lettere for træet at tage imod voksen eller pastaen. Pastaen påføres med en hessianklud eller ekstrafin ståluld; den indtørrede pasta fjernes med en klud eller hessianklud.
Voksen gnides ind i træet ved hjælp af ekstrafin ståluld. Det overskydende materiale fjernes med en klud.
Hvidpigmentering fremhæver årerne i grovporet træ, som f.eks. eg og ask; begge disse typer kan bejdses først.
Brugernes vurdering
5,0
(
5
stemmer)
Siden er blevet set 4.049 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.