Gulve - linoleum
Linoleum er en miljøvenlig, slidstærk og rengøringsvenlig belægning, der er praktisk at have i for eksempel køkkenet. Og med fliser er det enkelt at lægge i det mønster, du ønsker.
Naturmaterialers popularitet er stigende. Og det gælder også linoleum, der er et rent naturprodukt. Det fremstilles stadig efter samme princip, som da det kom frem for mere end 100 år siden. Som gulvbelægning leveres linoleum i to meter brede baner eller i forskellige flisestørrelser.
Blandt linoleums mange fordele som gulvbelægning kan nævnes, at den er gennemfarvet, antistatisk og modstandsdygtig over for fx gløder. Men mest utroligt er, at den selv kan »læge« skrammer i overfladen. En ridse vil med tiden lukke sig igen på grund af linoleumens elastiske overflade. Derfor har linoleum en meget lang levetid.
I dag fås linoleums-fliser desuden i mange forskellige farver fra det dæmpede og neutrale til det kraftige og sprælske:
På ethvert underlag
Du kan lægge linoleumsfliser på ethvert underlag, der er fast, tørt, rent og fri for fedt. Desuden skal underlaget være plant, da selv de mindste toppe eller fordybninger ses tydeligt gennem fliserne.
Betongulve skal spartles og slibes og evt. jævnes med en selvnivellerende gulvmasse, hvis gulvet er meget ujævnt.
På trægulve er fremgangsmåden anderledes. En evt. belægning af gammel linoleum eller vinyl bør fjernes, og større fordybninger fyldes med spartelmasse, inden der lægges mindst 3,2 mm tykke masoniteplader ud over gulvet. Pladerne fastgøres med dykkere pr. 10 cm, og det er absolut en fordel, fordi pladerne følger med af, når linoleumsfliserne engang skal skiftes. Lægges fliserne direkte oven på et parketgulv, vil de trække store dele af parkettet med af, når de fjernes.
På ujævne trægulve kan det være nødvendigt at lime og skrue fx 10 mm spånplader på. De samles kant mod kant og slibes i niveau med fx en båndpudser i samlingerne.
Du skal tage højde for, hvad fliserne skal støde op til, så der bliver en pæn overgang fra linoleurnen til evt. anden gulvbelægning.
Du bør også placere fliserne i det rum, hvor de skal lægges, mindst et døgn før lægningen, så de opnår samme temperatur som rummets øvrige materialer.
Benyt en vådklæber
Du bør vælge at lægge fliserne i en vådklæber på vandbasis. Den skal have en såkaldt åbentid på mindst en halv time, så du kan nå at lægge fliserne - også på vanskelige steder - før klæberen tørrer.
Ved lægningen trykkes fliserne ned i klæberen, der fordeles på gulvet med en tandspartel. Når hele gulvet er lagt, presses fliserne ned mod gulvet, ved at man med små skridt går hen over det fra en ende af og gentager »gåturen« et par timer senere.
Når fliserne lægges i et diagonal-mønster med klassiske skaktern, er det vigtigt at »udmidte« rummet ved at slå en blyantstreg på gulvet midt gennem rummet på langs og prøvelægge fliserne, før du smører klæber på gulvet. På den måde finder du frem til den pæneste afslutning langs kanterne. Her skæres fliserne let præcist til ved hjælp af en skabelon, der passer med flisernes diagonalmål. Skabelonen skæres fx ud af et stykke masoniteplade.
Vedligeholdelse af linoleum
- »Daglig« rengøring består i fejning eller støvsugning.
- Gulvet bør vaskes mindst en gang om ugen med egnet natursæbe.
- Brug aldrig alkaliske rengøringsmidler som soda, lud, brun sæbe og salmiak. De ødelægger overfladen.
- En mat overflade kan shines op med gulv-polish. Sørg for, at alle sæberester er fjernet med grundrengøringsmiddel.
Fliserne klæbes fast efter en prøvelægning
1. Tegn en streg midt på gulvet på langs, så en prøvelægning viser, hvilken farve fliser der skal ligge over stregens midte for at give den bedste afslutning langs kanterne.
2. Brug en tandspartel til at fordele limen. I første omgang på en del af gulvets ene fjerdedel. Limen skal række ind over midten, så du kan fastklæbe fliserne midt over stregen.
3. Start med at lægge fliser i et kryds midt i rummet. Derefter arbejder du ud mod hjørnerne. Først lægges alle hele fliser dernæst tilpasses stykkerne langs kanterne.
4. Ved vægge og skabe lægges en flise oven på den næstsidste hele fliserække, så den kan tilpasses efter en skabelon, der lægges mod kanten og samtidig flugter med flisens diagonalmål.
5. Skær gennem flisens overflade med en hobbykniv og bræk flisen bagover i det ridsede spor. Derefter skæres gennem undersidens væv, så det tilpassede stykke kan presses ned i limen.
6. Fjern overskydende lim fra fliserne med en fugtet klud, efterhånden som fliserne lægges. Påfør derefter lim på næste fjerdedel af gulvet og fortsæt fliselægningen.
7. Brug en flise til at mærke op omkring et buet hjørne. Kør hjørnet af flisen langs med buen og hold en blyant ved det andet hjørne, så formen kan aftegnes på den ny flise.
8. En overgang fra linoleums-fliser til anden gulvbelægning kan fx beskyttes med halvmåne-skinne i aluminium. Den skrues fast og klarer mindre højdeforskelle.
Linoleum presses i form
Bindemidlet i linoleum er linolie, der presses ud af en hørplantes frø og blandes med andre naturprodukter som træ- eller korkmel og harpiks. Desuden tilsættes finmalet kalksten og naturlige farvepigmenter. Denne masse opvarmes og presses derefter mod et underlag af jutevæv. Når den optager ilt fra luften, hærder den til en elastisk masse, der for eksempel bruges til gulvbelægning. Linoleums-fliser har bærevæv af glasfiber og fliserne fås i forskellige størrelser, bl.a. 30 x 30 cm. Det betyder, at en skabelon til diagonal lægning skal have målet 42,4 xA2,4 cm.
Brugernes vurdering
4,8
(
8
stemmer)
Siden er blevet set 3.284 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.