Gyldenlæderbetræk på regencestol og væg (Rosenholm).
Læder prydet med punslede eller trykte mønstre i guld, sølv og farver. Opstået i Spanien og fra renæssancen til rokokoen brugt som vægtapet og møbelbetræk.
Kendes i hvert fald fra 1200-tallet. Optræder dog først i Sverige og herhjemme i henholdsvis 1529 og ca. 1600. Til gyldenlæder anvendtes skind af kalve, får eller geder, svineskind ansås ikke for velegnede, hvorfor den klassiske herregårdshistorie om gyldenlædertapetet, der hidrører fra vildsvin nedlagt inden for godsets domæne, må betvivles. Gyldenlæder kan være både forgyldt og forsølvet, det kan være med punslede dekorer eller være presset i facon i våd stand over en skabelon. Den gyldne farve hidrører fra gulbrun fernis. De øvrige farvede motiver er oliemalede. Indtil det gik af mode omkring midten af 1700-tallet, brugtes gyldenlæder til vægbeklædning, til stolebetræk, foderaler o.m.a. Se fx gyldenlæderbetræk på regencestol og væg på Rosenholm.
Læder med påtrykte guld og sølvmønstre til tapeter og møbelbetræk. Læder der er forgyldt, bemalet eller forsølvet med punslet (s.d.) eller presset mønster. Fra renæssance og barok.