Logo

Havelåge er udformet som en salondør

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Den åbnes til begge sider - og lukker selv. Trænger den gamle havelåge til at blive skiftet, så er her en smart afløser. Lågen åbner, blot du skubber til den. Og den lukker selv.

Nogle kalder det magelighed. Andre en luksusholdning. Men det er nu meget praktisk med en havelåge, der kan åbnes begge veje, og som lukker selv, uanset om havelågen er placeret som indgang eller inde i haven. Når man kommer med favnen fuld af grene eller en indkøbspose i hver hånd, skal lågen blot have et skub med hoften, så er den åben. Og den lukker altså også selv.

Fidus i hængslerne
Selve lågen er opbygget helt traditionelt. De nye funktioner »er gemt« i hængslerne, der er så specielle, at de ikke kan købes i forretningerne, du må selv svejse dem sammen eller få den lokale smed til at fremstille et sæt.
Dette gælder ikke de øverste hængsler. De er helt almindelige. På lågen monteres et såkaldt nok-hængsel, mens stolpen forsynes med en pladestabel.
Det er i det nederste hængsel, at hele fidusen i selvlukket ligger ... dobbeltbeslaget skal få lågen til at hænge en smule skævt, når den åbnes. På grund af det skæve tyngdepunkt vil lågen automatisk falde tilbage til sin »hvilestilling«.

Solid portal - let at lave
Her er lågen indrammet af en stilfuld portal med espalier, som giver støtte til de lyserøde klatreroser. Det ene stolpepar skal du under alle omstændigheder grave ned, fordi det holder selve lågen. »Merarbejdet« består altså i at grave to ekstra stolper ned og opføre en overdel, der består af træ og galvaniserede fladjern, der er buet.
Overdelen består af enkelte tømmersamlinger og et par buede stykker fladjern.

Portalen med den smarte havelåge står her midt i haven, men du kan også bruge modellen til husets hovedindgang.

Havelågens store fidus findes i hængslerne
Når lågen åbnes, hænger den så skævt, at tyngdeloven tvinger den på. plads igen.

Til at fremstille dobbelthængslet skal du bruge to nok-hængsler og to pladestabler. Køb hængseldelen så lang som muligt, for du skal bruge en del lige fladjern til at skære i stykker.
Inden du svejser, bør du fjerne galvaniseringen på de steder, der skal svejses - fjern gerne et par millimeter ekstra omkring svejsepunkterne. Galvaniseringen slibes af med en vinkelsliber. Undlader du at fjerne galvaniseringen, vil svejsningerne blive svagere - og det vil sprutte til alle sider.

Beskyt dem mod rust
Pladestablernes toppe skæres af med en vinkelsliber og svejses fast på et u-formet stykke fladjern, der er knap 30 cm langt og passer rundt om stolpens tre sider. Stablernes indbyrdes afstand skal være nøjagtig den samme som de to halve rundinger på lågens hængsel-del.

Brug en skabelon
Når svejsearbejdet er slut, og du har konstateret, at de to hængsel-dele passer og arbejder godt sammen, kan du få dem galvaniseret - eller du kan give dem et par gange god antirustmaling. Så holder de næsten evigt.

Havelågen er 94 cm bred. Stavene saves til foroven, når lågen er prøvesamlet. Laven skabelon af pap i den bue, du foretrækker. Tegn den over på lågen. Når du har savet stavene til med en stiksav, slibes ender og kanter med sandpapir. De vandrette og den skrå revle er 7 cm brede.

For at svinglågen skal lukke lige godt fra begge sider, er det bedst, at hængslet ligger midt i lågen. Stem derfor ind til hængslerne i den side af revlerne, der vender ind mod lågens lodrette stave - og sæt de fire-fem sidste stave på, når beslagene er skruet fast.
Monter først det nederste dobbeltbeslag på lågen. Det øverste skal sidde sådan, at hullet til stablen ligger lige så langt fra lågens bagende som på det nederste beslag ellers vil lågen ikke hænge lodret i »hvilestilling«.

Det nederste hængsel
1. Sådan ser nok-hængslet og pladestablen ud, når du køber dem. Samme slags bruges til lågens øverste hængsler - uden at de saves i stykker!

2. Skær de købte beslag i stykker som vist. Her er der kun vist et hængsel og en stabel, men du skal skære to i stykker for at fremstille et nyt hængsel.

3. Nu kan delene svejses sammen. Har du ikke fladjern nok til stabeldelen, så køb et ekstra nok-hængsel.

4. Sådan skal det færdige hængsel se ud! Svejsearbejdet bliver en del lettere, hvis du spænder stabeldelens enkelte dele fast på en stump træ, der har samme dimensioner som portalens stolper.

Portalen er et godt klatrestativ
Slyngplanternes »klatretræ« samles med gammeldags tømrerhåndværk - tap, hul og dyvler.
Portalen bygges af trykimprægnerede stolper, 10 x 10 cm. De fire stolper er gravet cirka 60 cm ned i jorden. For at sikre stabiliteten er alle stolper forsynet med klamper af trykimprægneret træ cirka 5 cm under jordoverfladen.
Portalen består af to sæt stolper, der hver især er forbundet med en overligger.

Samlingen af stolpe og overligger er lavet med tap og hul, så den er usynlig. Stolpetappen fremstilles ved at save knap en tredjedel af stolpens tykkelse i hver side og cirka 7 cm ned. I overliggeren stemmes huller ud, såde svarer til tappene.
Overligger og stolpe er dyvlet sammen - hullerne bores vandret ind gennem den ene side af overliggeren, ind gennem stolpens tap og et stykke ind i den anden side af overliggeren. Derfor kan dyvlens ende kun ses fra den ene side.

Buerne fastgøres til stolperne med galvaniserede skruer. Herefter kan du sætte trælister oven på buerne. Her er brugt 2,5 x 5 cm lister i samme længde som overliggerne. De er fastgjort med skruer fra buernes underside.

Fladjern danner buer
Buerne dannes af to stykker fladjern, som du kan få den lokale smed til at bøje i den ønskede runding. Fladjernet skal være 4-5 mm tykt og 40-50 mm bredt. Du skal bruge to stykker af 230 cm's længde. Buens udvendige radius skal være 50 cm.
For at kunne fastgøre buen på stolperne skal halvcirklen i begge ender fortsætte i lige stykker, der er cirka 35 cm lange.
Buerne kan galvaniseres eller males et par gange med antirustmaling og hvid dækmaling, efter at du har boret huller til montering.
Inde i hvert af de to stolpe-par kan du enten sætte metaltråd eller bygge espalierrammer, som slyngplanter kan gro op ad.

Lågen har 12 lodrette stave. De fremstilles af trykimprægnerede terrassebrædder, der er savet igennem på langs, så hver staver cirka 5,5 cm bred. Inden afsavning skal hver stav være 110 cm høj. Buen saves efter skabelon.

Du skal bruge:
25 x 120 mm høvlet, trykimprægneret fyr (terrassebrædder) I alt cirka 14 meter.
6 stykker a 110 cm saves på langs til 12 stave.
3 stykker a 105 cm saves på langs til portalens tre overliggere (cirka 25 x 50 cm)
og lågens tre revler (cirka 25 x 70 mm).
Revlerne skal være hhv. 96 cm og 94 cm lange.

100 x 100 mm trykimprægneret fyr - 4 stk. a 240 cm. - 2 stk. a 105 cm.
4 x 50 mm fladjern . 2 stk. a 230 cm.

Endvidere: 3 pladestabler, 3 nok-hængsler, galvaniserede skruer,
heldækkende alkyd-imprægnering.

Værktøj: Sav, el-stiksav, stemmejern, boremaskine, bor, skruetrækker, vandfast trælim, CO2-svejser, vinkelsliber.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (7 stemmer)
Siden er blevet set 4.336 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her