To greyhounds. antagelig Derby (Middelfart Museum).
I keramik var nogle af Staffordshires pottemageres specialiteter omkring 1800-tallet. De forekommer i alle mulige racer og optræder altid parvis. De er i reglen fra 11-40 cm høje og mærket i bunden med tal fra 1-5. (1 på de største og 5 på de mindste). De siges at have været særlig anvendt af sømandskoner, som stillede dem i vinduet med snuderne udad for at markere, at manden var ude og adgangen dermed fri for eventuelle andre mænd. Foruden hundene lavede man også statuer af aktuelle berømtheder og en lang række dyr. Denne figurproduktion, hvor formerne faktisk ikke er blevet ændret siden begyndelsen, har også fundet sted i andre europæiske lande: Belgien, Danmark, Frankrig og Tyskland i såvel porcelæn som fajance og stengods og trives stadig.
Hundekande som siddende spaniel (Middelfart Museum).
Hundens rolle som menneskets ledsager har tidligt gjort den populær i kunsten. Der kendes hundefigurer fra stort set alle kulturer og i alle tænkelige materialer. Mest almindelige på vore breddegrader er dog de engelske keramikhunde fra 1700-tallet og forrige århundrede. Man har dem af lertøj, stengods, fajance og porcelæn og i mange forskellige udformninger. Fra Derby stammer således nogle meget elegante greyhounds - ofte brunrøde og hvilende på en blå plint med forgyldte ornamenteringer. Mere talrige er dog de vemodige spaniels, der gerne optræder parvis og begge har hovedet vendt fremad. Sådanne hunde var almindelig pryd på hængehylder, dragkister og i vindueskarme i det meste af Nordeuropa. Farverne, som anvendtes var gerne rødbrun, sort, kobberlustre eller guldlustre. Nogle af de siddende spaniels har blomsterkurve i flaben. En overgang var også kander udformet som en smuktsiddende spaniel med trekantet hat på hovedet populære. Pudler er noget sjældnere, de kan være med glaseret krop og uglaseret manke. Settere, mopper og andre hundetyper samt katte er i absolut mindretal.
To spaniels med lustre-pletter. Staffordshire (Middelfart Museum).
De engelske hunde fremstilledes flere steder, men hovedproduktionen fandt sted i Staffordshire. Også danske pottemagere har kopieret engelske spaniels, således stammer en del spaniel-sparebøsser fra Nr. Uttrup og Sorring.