Logo

Imari porcelæn

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Imari porcelæn

Imari terrin, Hizen-provinsen, ca. 1700. Emaillefarver, jernrødt og guld (ABR).

 

Japansk porcelæn med blå og hvid bund og mønster i flerfarvet glasur, fremstillet i Arita. Hollænderne, som introducerede det i Europa i det XVII. årh., kaldte det Imari efter den japanske havneby, hvor det blev udskibet.

Oprindelig japansk eksportporcelæn fra slutningen af 1600-tallet. Navn efter udskibningshavnen Imari i provinsen Hizen ikke langt fra det store keramiske center Arita. Dekorationerne er taget fra tekstiler, men domineres af blomster og blade som hovedmotiv. Farverne er en næsten sort blå, en rustrød, samt masser af guld. Kineserne kopierer det japanske Imari fra beg. af 1700-tallet. Det er dog blidere i farverne og ikke så overlæsset i dekorationen. Blev tillige kopieret i Europa af bl.a. Delft, Worchester, Meissen o.a. (s.d.).

 

Japansk porcelæn, som siden 1600-tallet i stort omfang fabrikeredes i Arita på øen Kyushu. Det eksporteredes til Europa via havnebyen Imari. Der er to typer, den ene er udført i samme teknik som det kinesiske famille verte-porcelæn og er dekoreret med motiver som blomstrende grene af kirsebær og blomme, krysantemum, pæonblomster, drager, fønixfugle etc. Imidlertid er den grønne farve ikke fremherskende som på famille verte, derimod er der blå underglasur farve og forgyldning.
En enklere type er dekoreret i blå underglasur, jernrødt og guld, den vandt stor udbredelse i Europa og kopieredes bl.a. af delfterne i fajance. Motiverne er her oftest landskaber med personer. - Se også kinesisk imari porcelæn.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.677 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her