Logo

Inkuse mønter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mønter, hvor forsidens billede ses fordybet på bagsiden

Ægina: Drakme ca. 380 f.Kr. Bagside med incusum.

 

Mønter, hvor forsidens billede ses fordybet på bagsiden. Til at præge sådanne mønter havde man et normalt forsidestempel i negativ samt et bagsidestempel i positiv, dog en anelse mindre, så der var plads til materialet. Denne prægemetode var meget anvendt i de græske byer i Syditalien i den arkaiske periode ca. 550-475 f.Kr. I den første tid var forside- og bagsidestempel stort set ens, bortset fra at den ene var i negativ og den anden positiv. Senere brugte man et andet og forskelligt motiv til bagsiden, men stadig som et positivt stempel.

 

Disse inkuse prægninger finder vi bl.a. fra områderne Kaulonia, Kroton, Metapont, Poseidonia, Rhegion, Syrabis, Tarent mfl. Ideen med et positivt bagsidestempel er, at man på en forholdsvis tynd blanket kan få et højt og flot relief på forsiden. Et forbillede for denne metode har måske været quadratum incusum.

 

Brakteater og hulpenninge er på en vis måde også inkuse. Moderne mønter kan ved fejlprægning blive til inkuse mønter, hvis en færdigpræget mønt bliver siddende i maskinen og ikke skydes ud. Når den næste blanket skydes ind, vil den mønt, der sidder fast, virke som et positivt stempel, således at mønten kommer ud med et normalt positivt præg på den ene side og et fordybet præg på den anden side. Om sådanne fejlmønter benytter man dog bedre betegnelsen »brakteatpræg«.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.863 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her