Isolering - Hold huset varmt og tørt
Varmeisolering
En bolig skal være tør og lun, så befinder man sig vel i den. Fugtighed og kulde fremmer ikke helbredstilstanden. Indeklimaet er af betydning, ikke alene for personerne som opholder sig i huset, men også for indboet - møbler, linned, gangtøj, bøger, malerier og andre kunstgenstande.
Det er ikke nok at sørge for en god opvarmning, det er lige så vigtigt, at husets ydermure er velisolerede og tætte. Er de ikke det, vil varmen hurtigt forsvinde ud igennem dem. Sidder man nær en ydermur, som er dårligt isoleret, mærker man afkøling, på den side der vender mod væggen. Kroppen afgiver en del af sin varme til den koldere mur, og det føles ofte som træk. Møbler der står tæt op ad en kold ydervæg, bliver fugtige på bagsiden. Og på selve væggen kan tapet løsnes og blive jordslået.
Et dårligt isoleret hus er ubehageligt at opholde sig i, og i værste fald direkte sundhedsfarligt. Det dårlige indeklima kan forårsage gigt og luftvejslidelser i større eller mindre grad, som igen vil indvirke på arbejdsevnen og på humøret. Læger har påvist, at børn der vokser op i usunde boliger klarer sig dårligere i samfundet, end børn der vokser op i boliger med et godt klima.
Der kan altså siges meget dårligt om en bolig med ringe eller ingen isolering. Hertil kommer at der går meget brændsel til opvarmning af et dårligt isoleret hus. Brændselspriserne stiger, og der tales om fremtidens knaphed på brændsel. For Deres eget og Deres families helbreds skyld, - for Deres daglige trivsel - bør De sørge for god isolering af Deres bolig.
Det koster noget at isolere, men på længere sigt vil det betyde en besparelse, idet brændselsforbruget formindskes, når isoleringen er udført.
Deres mindre forbrug vil medvirke til nedbringning af landets valutaunderskud. Der er altsåmange gode ting at sige om isolering - vel at mærke under forudsætning af at den er korrekt udført og huset bruges rigtigt efter isoleringen.
Læs derfor ae følgende anvisninger nøje igennem, inden De går i gang med at isolere Deres hus. De kan sagtens selv udføre de fleste isoleringsarbejder, og skal så kun afholde udgifterne til materialerne. Investeringen hertil vil tjene sig ind igen i løbet af få år på grund af det mindre forbrug af olie.
Jo før De isolerer - jo før mærker De besparelsen.
Hvor meget olie kan man spare ved isolering
Husets varmetab er afhængig af husets tæthed og af isoleringen i vægge, gulv og tag. En del varme forsvinder gennem vinduerne, dels gennem glasset, og dels gennem utætheder mellem karme og rammer, og mellem karm og mur. Statens Byggeforskningsinstitut har regnet ud, hvor meget varme der i løbet af et år forsvinder ud igennem forskellige bygningsdele, og dermed hvor mange liter olie der forbruges, til at holde den ønskede temperatur i boligens rum. jo mindre isolerende bygningsdelen er, jo mere olie går der til.
I skemaet kan man se, hvor mange liter olie der går til i løbet åf et år, for at erstatte den varme der forsvinder pr. m²af forskellige typer vinduer, vægge, lofter osv.
Bygningsdel antal liter olie pr. år pr. kvadratmeter
Tag og ydermure uden isolering ca. 15
med 5 cm mineraluldsisolering ca. 6
med 10 cm mineraluld ca. 4
med 15 cm mineraluld ca. 2,5
med 20 cm mineraluld ca. 2
Vinduer med et lag glas ca. 60
med to lag glas ca. 27
med tre lag glas ca. 18
Til at dække varmetabet gennem et ikke isoleret tag på et 100 m2 stort hus skal der altså bruges ca. 100 x 15 liter = ca. 1.500 liter pr. år. Isoleres taget med f.eks. 10 cm mineraluld skal der kun bruges ca. 100 x 4 liter = ca. 400 liter pr. år. Det betyder altså en besparelse på ca. 1.100 liter pr. år. Er prisen på olie ca. 8000 kr. pr. 1000 liter, bliver besparelsen ca. 1,1 x 8000 kr. = ca. 8.800 kr.
Mineralulden koster ca. 30 kr. pr. kvadratmeter i 10 cm' s tykkelse. Er huset på 100 m2, bliver udgiften til isoleringsmateriale altså ca. 100 x 30 kr. = ca. 3.000 kr. Hvis De selv udfører arbejdet med isoleringen, tjener De udgiften til materialerne ind allerede efter ca. 4-6 måneders forløb.
Tallene er baseret på middeltemperaturen i et normalt fyringsår, og kan naturligvis variere op og ned, alt efter om det er en kold eller en mild vinter osv.
De kan selv ved hjælp af skemaet regne ud, hvilken isoleringsforbedring der vil være mest fordelagtig for Dem.
Af tabellen kan De også aflæse, at der går meget varme ud gennem et vindue.
Forsyner man vinduet med en forsatsrude, bliver besparelsen pr. kvadratmeter vinduesareal 60 + 27 liter = ca. 33 liter pr. år.
Har man i alt 10 kvadratmeter vinduesareal bliver besparelsen 10 x 33 = ca. 330 liter pr. år, eller med en oliepris på 8000 kr. pr. 1000 liter ca. 2400 kr.
Ved montering af tætningslister i de oplukkelige vinduesrammer kan yderligere opnås besparelse.
Korrekt justering af oliefyret er en forudsætning for den bedste udnyttelse af oliens brændværdi.
Hvad siger loven om isolering
I loven er fastlagt minimumskrav for isolering. Bestemmelserne gælder kun for nyt byggeri, men det er ikke utænkeligt at bestemmelserne udvides til at omfatte alle boliger.
Isoleringen kan udføres på flere forskellige måder og af flere slags materialer, men vælger man f. eks. mineraluld, som i de fleste tilfælde vil være egnet, skal følgende minimumstykkelser bruges: I taget 225 mm. I ydervægge 150 mm. I gulve 100 mm.
Ved isolering af ældre huse, er det ikke altid muligt at få anbragt de nævnte tykkelser i de eksisterende konstruktioner, man må så nøjes med en mindre tykkelse eller ændre selve konstruktionen.
Korrekt udført isolering
Som sagt er isoleringens tykkelse afgørende, men det er lige så vigtigt, at isoleringen bliver korrekt anbragt. Udføres isoleringen ikke rigtigt, opnås ikke den forventede oliebesparelse. Men ikke nok med det - i værste fald kan en forkert udført isolering forårsage beskadigelser af husets konstruktioner. Isoleringen skal anbringes så den ikke udsættes for fugt. Hvis isoleringsmaterialet er blevet fugtigt isolerer det mindre godt eller slet ikke. Isoleringen skal være beskyttet mod regn udefra, og mod kondensfugt indefra. Ind mod den varme side anbringes et tæt dampstandsende lag f. eks. plastfolie. Ud mod den kolde side må der ikke lukkes damptæt. Her kan anvendes gulvpap til at beskytte mod vinden og uden på pappet f.eks. et lag brædder. Ønsker man en udvendig afdækning af eternit eller tæt murværk, må man sørge for ventilation ind til isoleringsmaterialet. I en tagkonstruktion er det især vigtigt at ventilationen er tilstrækkelig.
Når De har læst de foranstående sider, og fulgt anvisningerne for isolationsarbejdernes udførelse, skulle resultatet svare til forventningerne.
Det er imidlertid ikke nok at isoleringsarbejdet er korrekt udført, man må også I.ære at leve rigtigt i det isolerede hus. Huset er nemlig ændret, det er ikke som før. Selvom husets arkitektur ikke er ændret er dets klima ændret. Tætning af vinduer og opsætning af damptætte folier på isoleringernes inderside gør huset mere lufttæt end det tidligere var. Før foregik der et naturligt luftskifte gennem utætheder og porøsiteter.
Personerne der bor i huset afgiver ligesom vaskeog kogeaktiviteter vand i dampform til luften, sådennes fugtighedsgrad øges. Det kan resultere i, at huset indeklima virker trykkende - »man kan ikke få luft« - man bliver døsig og utilpas. Derfor skal man sørge for ventilation af husets rum, således at den fugtige indeluft udskiftes med frisk luft udefra. Man kan enten lufte kraftigt ud nogle gange om dagen ved at skabe gennemtræk med åbentstående vinduer, eller man kan ventilere permanent ved små justerbare ventiler, som indstilles til en passende åbning. Der skal være mindst en ventil i hvert af husets opholdsrum. I køkken, toilet og baderum er det bekvemt med en elektrisk udsugningsventilator, som sættes i gang efter behov.
Man skal altså lære at bo rigtigt i et isoleret hus.
Brugernes vurdering
5,0
(
2
stemmer)
Siden er blevet set 2.174 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.