Kaminskærm. barok. udskåret, bemalet og forgyldt (Gl. Estrup)
Større eller mindre skærm med broderi på en høj fod, hvor skærmen kan glide op eller ned efter behov. Anvendt både i 1700- og 1800-tallet. Broderiet erstattedes undertiden af en skærm i papier maché eller andet materiale.
En skærm, som man stillede foran kaminen for at tage af for strålevarmen, når der var tændt op, og som, når ilden var slukket, tog af for udsynet til det triste mørke hul i væggen. K. anvendtes fra senrenæssancen og fremefter. Man har to hovedtyper, den ene består af en stander på en plade eller trefod, hvortil en kvadratisk, rektangulær eller oval plade er fæstet - undertiden er pladen ydermere forskydelig påstanderen. Lettere k. kan være med broderier eller gyldenlædersbetræk, hvorimod de mere bastante er med udskåret, bemalet træ, evt. med kineserier, eller de kan være opbygget med et overtræk af messing-, eller sølvblik opdrevet i mytologiske scenerier, fransk løv etc.
Den anden hovedtype er en skærm hvilende på to bukke. - Dekorationsmulighederne har stort set været de samme. K. vedbliver at være i kurs så længe man har åbne kaminer eller ovne, som udsender megen strålevarme, de forsvinder først med centralvarmens opdukken omkring begyndelsen af dette århundrede. De ret store skærme, som sattes for »kakkelovnen«, som egentlig var en jernovn, i slutningen af forrige og begyndelsen af dette århundrede, kan være udmærkede arbejder med nette broderier i jugend-stil - eller måske med nogle af de første trykte motiver på metalgrund.