Illustration: tv. romersk kandelaber, th. renæssance-kandelaber
kande'laber (af latin candela, vokslys)
A. stor pragtlysestage,
B. form for frugttræ i espalier,
C. søjle i rækværk, af kandelaber-form.
Kandelaber, Meissen, fra det Brühl'ske svaneservice (ABR).
Stor lysestage, kendt fra oldtiden i marmor eller bronze. De middelalderlige kandelabre havde i reglen syv arme, og i renæssancen og barokken lavedes mange pragtfulde eksemplarer i forskelligt, ofte ædelt, materiale.
Stor lysestage, undertiden gulvstage. Kandelaber har været kendt siden oldtiden, hvor dens arme bar skåle til olie. Meget særprægede er kæmpekandelabrene fra gotikken i vore kirker, der findes bl.a. et eksemplar i Viborg, et i Ribe og et i Aarhus Domkirke. De er oftest med syv arme, men også femarmede eksemplarer kendes. Nogle af dem har under den ret snævre fodskål tre eller fire liggende løver, som igen hviler på et tre- eller firpasformet sten-fodstykke.
Senere bliver kandelaber betegnelse for alle større pragtstager, herunder de flerarmede bordstager. Det skal dog understreges, at en kandelaber ikke nødvendigvis er med flere arme. Se også lysestager.
Stor lysestage, kan føres tilbage til oldtiden, hvor den var udført i marmor eller bronce. I middelalderen som regel med 7 arme. I renæssance- og baroktid udført i ædle metaller, i rococcotiden med svaj knækket skaft og i Louis Seize- og Empire-tiden med søjleskaft.