ka'rat (fra græsk keration, johannesbrødfrugt, hvis kerner
brugtes som vægtlodder)
A. vægtenhed for ædelsten, 1/5 gram,
B. lødighedsangivelse for guld, angivende hvor mange
24.-dele fint guldindholdet andrager.
karat (græsk keration: lille korn, frø i johannesbrødets bælge), vægtenhed for guld og ædelsten, oprindelig defineret som gennemsnitsvægten af johannesbrødkerner og anvendt til vejning af guld. For ædelstene gælder 1 karat for 200 mg, som guldvægt er karat udtryk for legeringens finhed. Rent guld indeholder 24 karat. 12 karat svarer således til 50% guld i legeringen. 18 karat guld er det almindeligste til smykker.
Betegnelsen kommer af det græske keration, hvilket er navnet på de enkelte kerner i johannesbrødets bælg. Disse frø brugtes i forbindelse med afvejning af guld og ædelstene, og 1 karat er gennemsnitsvægten på et sådant frø. Når talen er om ædelstene, dækker 1 k. 200 milligram. I forbindelse med guld, betegner k. legeringens finhed. 24 k. er rent guld.