kasak, kas'sak (af latin casa, hus) hjemmedragt,
vid kvindebluse, som hænger løst ned over nederdelen.
Det mest kendte kaukasiske tæppe. Det er knyttet med tyrkisk knude (ghiordes). Grundvævet er uld, og knytningstætheden ligger mellem 850 og 1400 knuder pr. dm². Tæpperne fremstilledes af forskellige nomadefolk i det centrale Kaukasus, nemlig de russiske kosakker og cherkesserne. Tæpperne er tykke, og luven høj. Mønstrene er geometriske, og der er mange variationer. I nogle tæpper er feltet med en mihrab-lignende tegning, i andre er der lutter bicelleagtige sekskantede lidt aflange småfelter.
Ottekantede og korsformede medailloner ses ofte undertiden en enkelt, til andre tider en række på tre stykker. I nogle k. opfyldes feltet af to rækker medailloner, indtil syv-otte i hver række. Samtlige medailloner er ottekantede, men tegningen er forskellig i dem alle, og det samme gælder farvefordelingen. Som supplement til medaillonerne ses undertiden småstjernefigurer og taranteller (se tæppemønstre).
Borterne er højst forskellige, der kan f.eks. være en hoved bort, et par kantstriber og en bibort. Også tre næsten lige brede borter forekommer. De smykkes med stjerner, stiliserede bladranker etc. Nogle kassak har i længderetningen på hver side af en kantet medaillon et arkitektonisk motiv med tre tårne. Af farver træffer man sortbrun, et par nuancer blå, et par nuancer rød, grøn, gul, orange, hvidgrå og ren hvid.
Nogle efterhånden meget sjældne kassak har en eller to medailloner bestående af en korsform i et rudeformet felt. Såvel fra korset som fra ruden udgår der takker og flige. Disse meget smukke tæpper kaldes ørnekassak.