Logo

Kipper- og Wippertiden

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

I den tyske historie findes flere perioder med møntforringelser. En af de værste var perioden kendt som Kipper- og Wippertiden. Den begyndte med 30-årskrigen i 1618 og endte 1623. Årsagen var en for lille udmøntning af sølvmønter allerede i årtier før, fordi selv prægning af skillemønt, på trods af en slet møntfod, var urentabel. En mængde fyrster lod foretage den ene emission efter den anden, og mønterne blev hele tiden ringere: de såkaldte »heckenmünzen«, Ved 30års krigens begyndelse var småmønterne allerede mindre end 50% under værdien. Med krigsrustningerne blev det endnu værre, og til sidst blev udmøntningerne til rene kobbermønter.

 

Greshams lov beviste til fulde sin gyldighed. Den forudsagde: Slet mønt kan fordrive god mønt, men god mønt kan ikke fordrive slet mønt. Spekulanter sad allerede, medens der dog var lidt sølv i mønterne, med en seigervægt og udvejede og udvippede (kippen und wippen) de tungeste og mest værdifulde mønter. Resultatet blev inflation med stærkt stigende priser. Man stoppede i 1622 med magt den uhæmmede prægning af stort set værdiløse mønter, og mange processer blev ført mod fyrster og møntforpagtere.

 

Kippermønten blev forbudt, og et felttog mod dem begyndte. Det er årsagen til, at de fleste af disse mønter er sjældne i dag. Kipper- og Wippertiden er en af de største økonomiske katastrofer i Tyskland, og man skal helt frem til 1920'erne for at finde magen til. En mindre inflation fandt sted 1660-1675, og denne benævnes ofte »Den lille kippertid«.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.733 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her