kom'mode (af latin commodus, passende) gemmemøbel med
skuffer. Billedet: Gammel mahogni kommode med 4 skuffer. Der er ægte
perlemorsbeslag på 3 af skufferne.
Amerikansk kommode fra Massachusetts eller Rhode Island, 1760, mahogni, Chippendale (ABR).
kommode (fransk commode: bekvem), et skuffemøbel med 3-4 skuffer. Opstod i barokken ved det franske hof som en praktisk afløser for kisten. Kommoder har en stor familie, F.eks.: poudreusen, toiletbordet og chiffonnièren. Dens glansperiode var rokokoen, hvor møblet med hensyn til indlægning med sjældne træsorter, udsmykning med bronzebeslag, marmorplade m.v. udvikledes til fornem møbelkunst. Der er lavet kommoder i mange træsorter: valnød, rosentræ, nøddetræ, mahogni m.v. i Louis Seizen yndede man at indrette kommoder som kombinerede skuffe- og toiletmøbler. I empiren indtager kommoder ikke nogen særlig høj plads blandt møblerne. Christian 8.-kommoder var pænt og nydeligt håndværk uden noget særpræg.
Dansk eller nordtysk rokoko kommode med nøddetræsfiner (Curt Berndorff).
Kommer af fransk commode, der betyder bekvem. I løbet af det tidlige 1700-tal afløser kommoder den tidligere dragkiste hos højerestanden. De fleste kommoder har tre-fire skuffer, men også eksemplarer med to skuffer forekommer. Kommoder er et typisk luksusmøbel, og der findes mange udsøgte kommoder med fornemt marketteri eller parketteri. Undertiden er kommoder udstyret med marmorplade, og den kan have rigt ornamenterede ciselerede og forgyldte bronzebeslag på hjørner, ben og langs skuffer. Også hanke og nøgleskilte er ofte overdådigt udformede.
Dansk kommode med finer af birketræ, ibenholt og andre træsorter. Louis seize (Curt Berndorff)
Rokokoen er kommodens storhedstid. Der findes flere typer, både højbenede med et par skuffer og modeller, hvor skuffefronten næsten når gulvet, og kommoder kun hviler på et par korte tøffelben eller cabriolben. De danske kommoder er sjældent så rigt udstyrede med metalbeslag, her er som regel kun nøgle skilte og skuffehanke af støbt, forgyldt bronze, medens den øvrige ornamentering gerne er af forgyldt træ. Fronten er svungen, måske bombijormig, og især på de meget elegante svenske og franske kommoder går der ofte et tunget parti ned under skuffefronten.
I klassicismen bliver formerne rette, benene kanneleres ofte, og malede møbler nyder større yndest. Dog forekommer der stadig mange skønne finerede stykker med beslag som festons, bånd og medailloner i forgyldt bronze. En meget almindelig type har ved hjørnerne et indknækket parti med en kvartsøjle, den har evt. kapitæl og plint af forgyldt bronze (se københavnerkommode). Nogle kommoder er fortil lukkede med låger. Først bag dem kommer skuffefronten. I klassicistisk tid er halvrunde kommoder meget udbredte i England, og de kopieres på det europæiske kontinent. De har gerne tre-fire skuffer fortil, og i hjørnerne er der et par små lågelukkede skabsrum. Undertiden kan der være en slags servante indbygget i kommoder.
Altonaer-kommode, Louis seize. Mahogni, forgyldt træ og marmorplade (ABR).
Ganske fornemme er de såkaldte holstenske kommoder af mahogni eller mahognimalet træ. De har høje, slanke kannelerede ben med forgyldte festons, sløjfer og medailloner ophængt under skuffefronten. Som regel er disse kommoder med marmorplade.
Empirens kommoder er kasseformede. Materialet kan være blindtræ med mahognifiner undertiden afvekslende med lysere finersorter og evt. lidt marketteri.