Logo

Larin

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mønttype bestående af en sammenbukket ca. 2 mm tyk sølvtråd med del af et stempelaftryk

Forskellige typer lariner.

 

Mønttype bestående af en sammenbukket ca. 2 mm tyk sølvtråd med del af et stempelaftryk. Lariner kan være enten enkeltbukkede (hårnåleform) eller bukket to gange sammen, så de ligner en krog (fiskekrogsform). Larinens udbredelsesområde er stort. På Den Arabiske Halvø brugtes de hovedsagelig i det nuværende Bahrain og i Kuwait området, og derfra bredte de sig mod nord over Isfahan og Teheran til vest for Det Kaspiske Hav.

 

Vestpå nåede udbredelsesområdet til Bagdad. Larinens andet hovedområde var Sydvest-Indien, Maldiverne og Ceylon (Sri Lanka), og endelig har den været fremstillet og brugt på Java. Der er diskussion omkring oprindelsen til navnet. Tidligere mente man, at den var opkaldt efter Laristan ved Den Persiske Golf, men det havde ingen sølvminer. Derfor mener man nu, at stedet skal findes i bjergregionen sydvest for Det Kaspiske Hav, hvor bynavnet Lar er meget hyppigt. Her findes også rige sølvforekomster.

 

De ældst daterede lariner, man kender, stammer fra Ismail I (1502-1524), og det antages, at de oprindelig er præget siden slutningen af 1400-tallet. Af særlig interesse for danskere er det måske, at der ombord på et af Chr.4's skibe, som skulle til Ceylon i 1620, skal være slået lariner med indskriften: Don Erich Grubbe. En sådan er dog aldrig fundet. Larinen er i Persien og Tyrkiet præget til ca. 1750, medens de sydvestindiske lariner ophørte i slutningen af 1600-tallet.

 

Lit: EUCOPRIMO (Der Primitivgeldsammler) Heft.12 s.3-24, Heft.14 s.26

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.294 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her