Logo

Møntforringelse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Møntforringelse er, når møntherren, til skade for almenheden, nedsætter finvægten eller forhøjer en mønts pålydende. Værst er det gået ud over de mindre mønter og især småmønterne, der ofte har været udsat for inflation. Oprindelig (i 1000-tallet) regnede man i Danmark med at 1 mark sølv = 1 mark penge, dvs. at disse mønter var af næsten rent sølv, men efterhånden begyndte man at iblande kobber for at tjene på udmøntningen. Derved ændredes forholdet mellem mark sølv og mark penge.

 

Særlig galt var det i den såkaldte »Borgerkrigsperiodei Danmark 1241-1377, hvor forholdet fra 1:3 til midt i 1300-tallet endte med 1:20 - ja til sidst var der knapt nok sølv i mønterne. Dermed havde møntsystemet udspillet sin rolle, og Danmark måtte et stykke tid klare sig med udenlandske mønter, som folk gerne ville modtage. Møntforringelser smittede af på omgivelserne (Greshams lov).

 

Nabolandene kunne da enten forbyde indførsel, ansætte de dårligere mønter til en lavere kurs eller selv nedsætte sølvindholdet. Krisesituationer har også betydet møntforringelser, men som regel har man, når faren var drevet over, igen indført bedre mønter. I Chr.4.'s tid var dalerens stigende skillingstal udtryk for møntforringelsen 1588-1625, idet daleren var og blev den eneste mønttype, der stort set undgik forringelse.

 

Se også Devalvation.

 

Lit: KL bd.12 sp.54-56.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.660 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her