Logo

Møntfremstilling

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Fra 600-tallet f.Kr. har prægningsmetoden været den, at man satte et understempel i en træblok eller ambolt. Herpå blev lagt en klump af det materiale, der skulle forsynes med præg, og man hamrede derefter en eller flere punsler ned i materialet, hvilket tjente til at præge de til tider ret høje relieffer. Senere gik man over til regulære bagsidestempler, og ud fra bevarede mønter kan man ofte skønne, om der er anvendt koldprægning eller varmprægning. Værktøjet kender man ikke meget til, men det vides at man har kendt til brugen af et klaptræ-lignende værktøj til at holde over- og understempel i rigtig position i forhold til hinanden. Dette hindrede dog ikke, at stemplerne kunne drejes i forhold til hinanden.

 

Prægningsteknikken forblev den samme i mange hundrede år. Først da romerne holdt deres indtog i landene omkring Middelhavet, opstod en forbedret teknik. Det romerske møntvæsen begyndte med støbte mønter, men ved at gå fra støbning til prægning, reducerede man tykkelse samt ikke mindst reliefhøjde hvorved man fik lavrelief. Dette skete af hensyn til prægningsmetoden, koldprægning, hvor mønten af hensyn til udmøntningshastigheden, kunne præges med eet slag.

 

Da folkeslagene i Europa efter Romerrigets fald begyndte at præge egne mønter, arvede de også møntprægningsteknikken. Hammerprægning egnede sig bedst for små mønter med ringe tykkelse, hvilket i nogen grad har været medvirkende til en vis standardisering af alle tidlige middelalderlige mønter.

 

Karl d. Stores (768-814) sølvdenarer vejede ca. 1,75 g, og sølvet til disse udmøntninger kom for en stor dels vedkommende fra arabiske lande, hvor store nye miner var blevet fundet. Disse middelalderlige mønter var næsten enerådende indtil begyndelsen af 1100-tallet, da brakteaterne begyndte at holde deres indtog.

 

Brakteatprægning var ikke noget nyt, idet de allerede blev fremstillet i nordisk folkevandringstid, ligesom man kender eksempler på germanske guldsmykkebrakteater. Ved brakteatprægning kunne man ved hjælp af en prægebøsning og et enkelt stempel fremstille mange mønter med eet slag, og dermed var grunden lagt til den senere massefremstilling af mindre hulpenninge.

 

Som hovedmønt gik brakteaterne som følge af handelens krav om større mønter dog hurtigt af mode. Det blev for besværligt at tælle og veje de mange brakteater, hver gang man havde gjort en handel, men som mindste skillemønt overlevede typen i århundreder, også i Danmark.

 

Allerede i 1100-tallet var der i Sydeuropa tilløb til større og vægtigere sølvmønter, og i begyndelsen af 1500-tallet fremkom de store dalermønter med en vægt på ca. 30 g. Møntprægningsteknikken var dog stadig den samme, nemlig hammer og ambolt prægning, men en vis mekanisering skete hen ad vejen.

 

Omkring år 1500 fremkom slagværket. Her indførtes en overbygning på ambolten, så overstemplet altid kunne holdes i ret position i forhold til understemplet. Dette var nødvendigt ved prægningen af de større mønter, der krævede mere end eet slag. Et sådant slagværk er bl.a. brugt på møntværkstedet Avesta i Sverige så sent som 1715-1832. I begyndelsen af 1500-tallet opfandtes en maskine til udvalsning af tynde smalle stænger. Valserne i denne maskine var glatte, men henimod 1550 havde man fundet på at gravere møntbilledet i valserne, så møntpræget fremkom på hele den lange tynde plade, der førtes igennem maskinen.

 

I Danmark indførtes den første valseprægemaskine i 1582, og mange af de senere danske kongers mønter er fremstillet ved hjælp af denne teknik. En anden maskintype, der tilkom næsten samtidig, var  spindelpressen (Skruepresse, Balancier). Første gang den vides brugt, er ca. 1530, da den italienske medaljør Benvenuto Cellini prægede mønter for pave Clement VII. 1551 blev en maskine forevist af guldsmed Marx Schwab for den franske konge, og 1561 medbragte en flygtet fransk møntteknikker Meystrell en kopi af spindelpressen til England, hvor maskinen dog kun var i funktion i 10 år. Modstanden mod disse maskiner var stor, og almindeligt indpas vandt de først ca. 1670-1690. Til gengæld blev det den mest almindelige prægemaskine til omkring 1830.

 

I 1786 havde den engelske maskinfabrikant Boulton indgået partnerskab med opfinderen Jarnes Watt om fremstilling af en dampmøntprægemaskine, som skulle få stor indflydelse på mønternes udseende, fordi de blev præget i ring. I 1817 havde en tysk mekaniker ved navn Dietrich Uhlhorn opfundet en ny møntprægemaskine, en såkaldt knæledspresse, der udnyttede vægtarmsystemet. De enkelte dele i denne maskine havde meget små bevægelser, og hele funktionen var såre enkel. Efter en mængde småforbedringer indtog maskiner af denne type det europæiske marked fra omkring 1830.

 

Endnu i dag er det en videreudvikling af knæledsprincippet, der benyttes i de fleste moderne møntprægemaskiner. På et møntværksted havde man desuden maskiner til udstansning af blanketter samt maskiner til en eventuel randing.

 

Lit: Denis R. Cooper: The Art and Craft of Coinmaking. A History of Minting Technology (London 1988); MK 1980 nr.2 (marts) s.28-32.; NM XXXII:I s.55-86; Kulturen (Lund 1935) s.93 ff.; P.Flensborg: Viden om mønter (Kbh.1979) s·4353; KL bd.12 sp.·76-78.; MN 1975 s·4-9·

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.265 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her