Logo

Malerarbejde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Det kan betale sig at male med regelmæssige mellemrum og inden tidligere behandling er gennemslidt eller udtjent. Arbejdet går nemmest hvis materialer og værktøj er af god kvalitet og egnet for netop det aktuelle arbejde. Malerværktøj af god kvalitet er kostbart, men behandles det korrekt, er holdbarheden også rimelig lang.
Malerværktøj kan opdeles i to lige vigtige grupper: forbehandlingsværktøj, dvs. afrensning- og skrabeværktøj og påføringsværktøj, dvs. pensler, ruller, malerpuder og sprøjteværktøj.

Forbehandlingsværktøj
Skrabejernet, med eller uden udskiftelige blade, er sammen med stålspartelen, de vigtigste redskaber ved klargøring af en overflade. Skrabejernet slibes som stemmejernet, og kan tilfiles, så det passer til en bestemt profil. Spartelen skal holdes ren og altid være filet helt vinkelret, hvorved det undgås at spartelen går ned i træet. Det kan svare sig at arbejde med sparteler af forskellig bredde. Stålbørsten må ikke udsættes for fugt, idet den ruster og derved bliver ubehagelig at arbejde med. Den er kun. egnet til forbehandling af malet metal og kan undværes, hvis der i stedet benyttes sandpapir.
Gammel maling kan fjernes med en blæselampe eller en gasbrænder hvis malingslaget er tykt; men de er farlige at arbejde med. Sørg altid for at have brandslukningsudstyr parat. Også selvom det kun er et lille stykke, der skal brændes af. Andre muligheder er at få træet "afsyret" eller at benytte farve- eller lakfjerningsmidler.

Påføringsværktøj
De runde pensler, ringpenslerne, fås i alle mulige størrelser og kan bruges som universalpensler til alle dækkende malingsarter. Ved lakering bliver resultatet bedre, hvis der benyttes flade pensler, lakpensler. Tykke, flade pensler, halvanstrygere, benyttes til større flader som gulve og vægge og til påsmøring af træbeskyttelsesmidler. Herudover findes en hel række specialpensler, udformet til ganske bestemte formål. De vigtigste er radiatorpenslen, hvis brug siger sig selv, og motleren, der bruges til udjævning af penselstrøg. Den bruges ved maling med højglansmalinger .
Den største af de tykke, flade pensler, anstrygeren, hedder med et godt dansk ord en hvidtekost. Anstrygeren er svær at bruge uden tydelige penselstrøg i det færdige arbejde. Det tilrådes derfor at stryge malingen i samme retning som lysindfaldet, hvorved strøgene ikke ses så tydeligt.
Pensler må aldrig benyttes som rørepinde, og ikke dyppes for dybt i malingen. Kun hårene skal dyppes. Der skal benyttes pensler af passende bredde, så emnet aldrig er smallere end penslen.
Malerrullen er egnet til alle store flader, og arbejdet går hurtigere end ved maling med en halvanstryger. Fælles for alle maleruller er at de er tilbøjelige til at fin-stænke. Skaftet kan forlænges, så det bliver muligt at male lofter uden at skulle stå på en stige, og gulve uden at skulle ligge på knæ.
Der kan fås mange forskellige ruller til forskelligt brug, men generelt skal der benyttes langhårede ruller til ru overflader. Til glatte overflader benyttes en korthåret rulle.
Det materiale rullen er lavet af, betyder også meget for arbejdet. Mohairrullen er egnet til lak- og alkydmalinger. De syntetiske fibre kan benyttes til både alkyd- og plastmalinger, men den mest benyttede til plastmalinger er dog lammeskindsrullen.

Andre påføringsmetoder
Malerpuden er specielt egnet til lakker og højglansede alkydmalinger, da den ikke sætter spor i det færdige resultat. Den er nem at arbejde med, men overfladen skal være meget jævn. Der fås specielle puder med hjul hvorved beskæringer kan udføres helt præcist. Malerpuden anvendes. ofte ved maling af gulve.
Sprøjtepistolen kan benyttes til alle arter maling, når blot disse kan fortyndes. Sprøjtepistolen udsender en tåge af maling der lægger sig alle steder. Det er derfor nødvendigt at dække fuldstændigt og tæt på flader som ikke ønskes malet. Indendørs vil dette arbejde ofte overstige den tid det tager at benytte en malerrulle, samtidig med at sprøjtens beholder ofte skal fyldes. Men når man forstår at arbejde rigtigt med en pistol, giver den det perfekte resultat.

Inden der males
Gode pensler er dyre, men behandles de godt, vil de kunne bruges mange gange. Den nye pensel med naturhår skal allerførst "døbes", idet de hule børster ellers vil blive fyldt med maling eller lak. Når malingen stivner, bliver hårene stive og hårde, og penslen er ødelagt. Penslen dyppes i rå linolie; overflødig olie tørres af i en klud - pas på selvantændelse - og penslen rulles ind i et stykke papir hvor den ligger en dags tid. Inden brug tørres den af og stryges et par gange mellem fingrene så løse hår fjernes. Er det en beviklet pensel, vil korken udvides og beviklingen trække sig sammen, så penslen bliver fastere og nemmere at rengøre. Pensler med kunststofhår kan benyttes uden forbehandling.
Malerrullen skylles meget grundigt i lunkent vand. Når den er tør børstes den, så den ikke fnugger.
Ved alle former for malerarbejde gælder det om at afdække områder der ikke skal males, derved undgås et irriterende efterarbejde med at fjerne de mange fine stænk. Ved maling af paneler kan gulvet afdækkes med et stykke karton. Malertape er også egnet, og det bør fjernes straks efter arbejdets udførelse. Tapen skal slutte godt til langs hele kanten ind mod malingen.

Ophold i malerarbejdet
Ved kortere ophold i arbejdet er det ikke nødvendigt at rense pensler eller malerrulle, idet disse kan stilles i vand så hår og bevikling er dækket. Inden arbejdet genoptages, slås vandet ud eller trykkes af mod en avis. Benyttes alkydmaling er det oftest nemmest at putte pensel eller rulle i en plasticpose, suge denne tom for luft og lukke med en elastik.
Er opholdet af længere varighed, skal pensler som benyttes til alkydmaling stilles i terpentin eller petroleum, medens pensler som bruges til vandopløselige malinger stilles i sæbevand. Penslerne må aldrig hvile på børsterne, hvprfor der inden arbejdets start fremstilles et ophæng. Det kan gøres med en tøj klemme, kroge over en bordplade, eller specielle fjedre hvori skaftet presses fast.

Rensning
Når arbejdet er færdigt, skal penslen eller rullen renses omhyggeligt. Det gøres i samme opløsningsmiddel som benyttes som fortynder til malingen eller i et på dåsen angivet rensningsmiddel. Rensevæsken presses i flere hold gennem hårene, der masseres igennem med fingrene. Er opløsningsmidlet terpentin, kan petroleum benyttes til de første hold rensevæske. Plasticmalinger renses i rigeligt eller rindende vand. Terpentin og petroleum bør ikke hældes i kloakken, men kan opsamles og afleveres til kommunen.
Når der ikke afgives mere maling, skylles rullen eller penslen i lunkent vand tilsat sæbe. Til sidst skylles med vand. Hårene rettes ud og penslen hænges til tørre med hårene nedad. Rullen drejes rundt så pelsen rettes ud, inden den hænges til tørre.
Tørre og rene pensler opbevares så de er beskyttet mod snavs og overlast. Pensler skal hænge og ruller stå op.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.373 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her