Logo

Meissengroschen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Efter at hertug Friedrich II af Meissen havde tilbageerobret sine arvelande 1307, ophørte han med brakteatprægningen og indførte groschen ca. 1338 efter bøhmisk forbillede. Forsiden viser et liljekors i et rundt firpas. Bagsiden afbilder meissnerløven. Denne type bibeholdtes til 1405. Oprindelig vejede den 3,9 g med en finvægt på 3,6 g, men 1360 var dens finvægt 3,12 g, og 1432 var finvægten faldet til 0,48 g, hvorefter der indførtes en såkaldt ,»ny groschen« med en finvægt på 143 g.

 

Da guldmønt-omløbet i midten af 1400-tallet havde fået større betydning, blev meissengroschen sat i fast forhold til den rhinske guldgylden. Først som 1/20 og senere 1/21. Da værdiforholdet mellem guld og sølv svingede, og da der desuden fandt en forringelse sted af den rhinske gylden, var man nødt til, hvis man ville beholde det faste forhold mellem rhinsk gylden og meissengroschen, at gøre sidstnævnte mønt lettere.

 

På grund af disse groschenmønters forskellige finhed blev de gode meissengroschen ofte kontramarkeret i mange tyske byer. Typen blev ændret 1405 til en schildgroschen eller helmgroschen, og senere opstod den såkaldte fürstengroschen.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 1.438 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her