Mora ur af mester M. Åman, Arboga. 2. halvdel af det 18. årh. (ABR).
Svensk almue urtype fra 1740-1840. Urkasserne lavedes vekslende med stilarterne overalt i landet. Værkerne var enklere end Stjärnsunds og fremstilledes som hjemmeindustri med primitivt værkøj. En del af skiverne var mærket AAS Mora (for urmager Anders Andersson), hvilket flere andre kopierede. O. 1800 var skiverne hvidmalede.
I såvel Mora som i Stjamsund i Sverige, var der forhen en stor fabrikation af værker til standure. I Stjarnsund begyndte man omkring år 1700, i Mora først ca. 1740.
De fleste forestiller sig disse ure med rundt hoved - urværkskasse - evt. med en toppryd, og resten af kassen til lodder og pendul delt i to afsnit, en øvre med svungne sider og sværest forneden samt der under en slags plint med svungne eller jævnt skrånende sider.
Forholdet er imidlertid, at sådanne urkasser fremstilledes overalt i Sverige fra rokokoen og fremefter. Det er kun værkerne, som stammer fra Stjarnsund og Mora, og de kan udmærket sidde i kasser af helt andre typer.
I Stjarnsund indstillede man driften omkring 1880, men den er genoptaget i nyere tid, hovedsagelig byggende på reproduktioner af gamle ure, som man nu også leverer kasserne til. I Mora arbejdede man med urfabrikation til omkring midten af forrige århundrede.