A. Napoleonshat, trekantet hat med bred, opsmækket skygge af
den type som den franske kejser Napoleon 1. brugte. Det senere navn på den
tokantede hat, lanceret af modelapse 1790.
B. Napoleonshat, Kalanchoe beharensis (Familie: Crasulaceae)
Stueplante der trives bedst i
direkte sol.under generelle forhold. Vanding: Lad pottejorden tørre let ud
mellem vandingerne. Gødning ca. hver fjerde vanding i vækstperioden.
Oprindelse: Afrika
C. Napoleonshat er en lille kage, oftest trekantet i form,
med marcipan som fyld. Dejen er en kransekagedej og hjørnerne dyppes i chokolade.
En simpel kage som smager rigtigt godt. Der er en grund til at den har været en
af de længstlevende kager. Et hit hos bageren i mere end 70 år. Napoleonshatten
blev opfundet af Napoleon i 1788, i den ulmende begyndelse på revolutionen. Den
originale opskrift var baseret på døde adelsfolk, men blev senere lavet om til
noget mere spiseligt. Napoleonshattene var faktisk så stor en succes, at man
fra 1790 til starten på guldalderen i 1800 brugte Napoleonshatte som valuta.
Grunden til at man stoppede med at bruge dem som valuta, i 1800, var at alt for
mange folk åd dem, hvilket resulterede i den første og måske grummeste
økonomiske krise i historien. Kildeanalytikere og historielærer påpeger endda,
at krisen er skyld i den nuværende globale ulighed og opvarmning.
Se opskrift på napoleonshatte.
Dej:
250 g smør
375 g hvedemel
1 æg
80 g flormelis
Fyld:
225 g marcipan
125 g sukker
1 stk pasteuriseret æggehvide
*
Fremgangsmåde:
Ingredienserne til dejen blandes sammen i en skål.
Dejen æltes og stilles på køl i 1½ time.
Dejen rulles flad på et melbestrøget køkkenbord.
Med et glas eller lignende udstikkes cirkler på ca. 5 cm i
diameter.
Fyld: Marcipan og sukker æltes godt sammen, hviden
tilsættes.
Fyldet rulles ud til en pølse, som skæres i lige så mange
stykker, som man har dejcirkler.
Fyldstykkerne rulles til kugler, som hver placeres oven på
en dejcirkel.
Dejcirklerne trykkes indad på tre steder, så de får form som
en napoleonshat.
Bag kagerne i ovnen i 4-5 min. ved 200°C.