Vedhæng af guld med diamant samt rød. hvid og grøn emaille og perler. Tyskland ca. 1600 (ABR).
Et af de mest yndede smykkematerialer er p., som kendes fra de ældste tider.
P. findes i visse musling e- og østerstyper, den kan i øvrigt også dannes i nogle snegle, de kaldes da conch p. og de har ofte et porcelænsagtigt udseende. Undertiden dannes p. omkring et fremmedlegeme eller en snylter, som har sat sig fast i kappen, mellem denne og skallen eller mellem kappe og krop. Det er dog langtfra altid, man har fundet fremmedlegemer i overskårne p., og derfor kan den antagelig også dannes af andre årsager. Hvis p. udvikles mellem kappe og skal, vokser den fast på skallen og bliver kun halv - en såkaldt blisterperle, som må saves fri og skæres til, den er ikke af samme værdi som en fuld p.
Når dannelsen finder sted i et hulrum i kappen eller mellem denne og kroppen, dannes der fuld-p., undertiden er sådanne eksemplarer kuglerunde og kaldes da snorp., de er dog ret sjældne, mere almindelige er lidt flade stykker, boutons, dråbeformede, poire, eller let}uregelmæssige, offround. Hvis en p. har meget uregelmæssig form, kaldes den en barok p., og går den over i det helt groteske, benævnes den monsterp.
Det fine skær, som saltvandsperler har, kaldes deres orient, og den fineste farve er hvid med en let rosa eller creme skygge, man har også hvide p. med andre lette farvetoner, de er knap så efterspurgte. Fantasiperler har kraftige orange, blå, violette, grønne, blå, brunlige eller gule farver, de er ikke så højt vurderede medmindre der findes to helt ens, så overgår de til gengæld langt hvide p. i pris. Meget kostbar er altid den sorte p., især da hvis den har et grønligt skær som en »spyfluemave«.
Udover saltvandsp. har man ferskvandsp., som gerne hidrører fra flodperlemuslingen, den findes i Skotland, Sverige, Norge, Finland og Amerika. Herhjemme har vi den vist i dag kun i Varde å, hvis da ikke forureningen af dette vandløb helt har udryddet den. Ferskvandsp. har gerne et tungere skær og kan virke porcelænsagtige. Fornemme eksemplarer kan være uhyre kostbare.
Man fremstiller i Japan kulturp. ved at indlægge en lille perlemorskugle i et lille stykke af en perlemuslings kappe og så ved et snit i en anden perlemusling sætte det ind i den, der dannes så en ny p. omkring det indførte, og efter en årrække er den stor nok, til at den kan udtages af muslingen.
Ud over p. kæder brugte man førhen at sy dem fast til tøjet, til hår- og hatten åle, ørenringe, brocher osv., og ikke mindst i renæssance og barok var barokp. værdsatte, man brugte dem f.eks. som krop til en fugl, en drage, eller hvad man fandt på, opbyggede resten af væsenet i guld, ædle stene og andre perler.