Logo

Römer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Römer

Rømerglas af grønlig sats. Tyskland 1600-tallet.

 

Navnet kommer af det gammel tysk-hollandske roemen, som betyder prale eller prunke. R. er udviklet af skålbægeret og er en nær slægtning til berkemeieren, man kender r. i flere typer, den ældste består af et cylindrisk eller let konisk bæger hvorpå en skål er anbragt. Bægeret har en tunget eller takket standrand, og medens skålen gerne står glat, kan bæger-afsnittet være omvundet med rigler eller besat med nopper. Denne konservative form opstår i 1500-tallet, men allerede inden udgangen af århundredet begynder r. at ændre sig, således bliver det almindeligere med en tragtformig end med en skålformig overdel. I 1600-tallet bliver cuppa højere, smukt rundet og ikke sjældent indsnævrende foroven. Meget brede, flade cuppa forekommer dog også. Det er ligeledes i 1600-tallet, at de påsmeltede nopper forvandles til »hindbær« eller rettere rosetter. Man forlader den takkede standrand og begynder at operere med en rigtig fod, den har for det meste et festligt trompetsvejf, og den kan være blæst op eller - som det efterhånden blev almindeligt - rullet op af en lang rigle over en våd træklods af rette form.

Rømer med diamant punkterede bondedans-dekorationer. Holland, 1600-tallet.

 

Man har i 17- og 1800-tallet fremstillet r. lignende glas, hvor cuppa bæres af en høj, ret svær stilk - ofte hul - og hvor rosetterne er bibeholdt, det er dog et spørgsmål, om man uden videre kan knytte r.-navnet til dem.

 

Rømerglas med usædvanlig bred og lav cuppa. Tyskland, anden halvdel af 1600-tallet
R. er et glas fra tysk område, men det er kopieret andre steder, således i England og Sverige. Man har r. med diamantgraveringer, med slebne dekorationer, med bejdsning, emaillemaleri og optiske mønstre, og nogle store r. har fået tilføjet et stateligt låg og er endt som pokaler. R. er et udpræget hvidvinsglas og har i denne egenskab bevaret populariteten, det fremstilles den dag i dag, man er dog gået væk fra at rulle foden op i spiral, nu blæses og opdrives den, uden at det dog er gået ud over den rillede overflade. Der findes helt klare r., dog vil hovedparten være brunlige eller grønlige.

 

Engelsk rømerglas af Ravencroft blyglas, med optiske mønstre. Omkring 1670.


I renæssance og bruskbarok lavedes der tillige sølvromere, som stort set fulgte glassenes linjer, dog kunne rosetterne være erstattet af muslingemotiver og cuppa være ottekantet samt smykket med graveringer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.221 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1376205-09-2023 17:18:02 Benny Hansen
Jeg har nogle Rømerglas hvor der under Foden står France. Betyder det at de er Produceret i Frankrig.
657526-09-2016 01:21:54 John Hansen
Hvordan opstod det at mange nu benævner bømisk krystalglas som rømer?

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her