Du er her:
Forside
>
Søgning
> Strukturmalet kontormøbel med ymermaling
Strukturmalet kontormøbel med ymermaling
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
Vælg arbejdsmetoden ud fra opgavens art.
Typen af møbel bør være afgørende for hvilken renoveringsmetode man anvender. På et halvgammelt møbel, kan man benytte sig af metoder til forarbejde og færdiggørelse, som man ikke ville bruge på et ældre mere værdifuldt møbel.
Et gammelt kontormøbel af bejdset eg med kartotekskuffer skulle smides væk, men blev reddet fra containeren, blev malet og så en ny fremtid i møde. Selve kommoden ma ledes med grå oliemaling, og skufferne marmoredes med gammelrosa ymermaling som er let at arbejde med og derfor er god for nybegynderen, der gerne vil lære sig marmorering eller anden strukturmaling. Er man ikke tilfreds, er det bare at klø på med mere farve- og ymerblanding, der opløser tidligere farvelag.
Det gamle kontormøbel af bejdset eg vaskes grundigt med terpentin. Den fedtede hinde skal væk.
Derefter slibes fladerne med slibemaskine. Således kan man gøre med et jævnt og ikke særlig _ammelt møbel som dette. Slibestøvet tørres af. Store huller eller hakker'spartles, men kun de værste.
Småskrammer er i orden. Der er jo ikke tale om et "nyt" møbel i perfekt stand.
Hele kommoden grundes med vand baseret grundfarve, der ikke lugter og tørrer hurtigt. Her må grundes tre gange, ellers ofte kun to. Malingen fortyndes med lige så meget vand ved første grunding. Mal tyndt - årerne skal lyse igennem. Lad farven tørre. Mellem grundingerne slibes let med sandpapir nr. 400 eller 000 for at jævne små korn og ujævnheder. Vær forsigtig ved kanterne så malingen ikke slibes af.
Efter tre grundinger males selve kommoden med grå oliefarve. Til denne blandes tonfarverne - hvid, sort og en anelse gul - for derefter at røres ud i trælasur. Anvendes farvepigment bruger man zinkhvidt, kønrøg og lidt gul okker. Mal tyndt i flere lag. For at opnå en gennemsigtig virkning gås fladerne over med en tør pensel mellem hvert lag.
Nu er det skuffeforsidernes tur. Pigmentet engelsk rød blandes med en passende mængde zinkhvidt i en lille smule ymer. Mal en prøve op på et stykke træ. At ramme den rette nuance, som i dette tilfælde skal passe til et tapet, kræver tålmodighed. Som underlag vises nogle prøver med forskellige teknikker.
Ymer males rigeligt på med pensel. Mal umiddelbart over "vådt i vådt" med den røde farveblanding. Begynd penselstrøget "i luften" over fladen og stop ikke op midt i strøget.
I den våde maling "marmoreres" en fin struktur med svamp og let hånd. Natursvamp. som har porer med varierende størrelse giver et levende og interessant mønster.
En grovere type "marmorering" kan opnås ved at trykke en sammenkrøllet plasticpose ned på underlaget. Fortryder man, er det blot at male over og forsøge påny.
Den ymerbaserede farve på skuffefronterne tørrer hurtigt. Efter ca. en halv time kan der lakeres med alkyd lak. Dette gøres for at undgå, at malingen opløses, når man bagefter maler stafferingerne.
Stafferinger males med grå oliemaling 1,5 cm fra kanten, og males helt ud til kanten i hjørnerne. Hjørnekrydsene tørres væk og hjørnerne rundes lidt bagefter. Jo længere ude stafferingerne placeres desto større ser skufferne ud. Til slut lakeres der to gange med alkyd lak for holdbarhedens skyld.
Nu opfylder det gamle kontormøbel med sine mange skuffer et nyt behov. Nemlig for opbevaring af handsker og halstørklæder i gangen hos en børnefamilie.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Gem i Min Samling
Opret din egen Samling
Send artikel til en ven
Feedback
Forrige: strukturalisme
Næste: Strygebrættet bliver som nystrøget
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
4
stemmer)
Siden er blevet set 2.780 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra antikabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Samling
×
Min Samling
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Samling
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Reparation af
møbler
Restaurering af
malerier
Rensning af
metaller
Reparation af
huse
Gør det selv
Udendørs
Gode råd
Gamle huse
Heraldik
Gamle biler
Gamle skibe
Knob og knuder
Beklædning
Brugsgenstande
Fagudtryk
Farver
Gamle huse
Keramik/glas
Latin
Malerier
Metal
Møbler
Mønter
Naturmateriale
Ord/udtryk
Personer
Pynt
Religion
Råvarer/materialer
Samlerobjekter
Smykker
Stilarter
Våben
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
Amalie
Hejsa :-) Er der nogen der kender farvekoden er på den originale almueblå? 🤞
Ulrik Bencard
Hej - hvad nu hvis man har et forsølvet armbånd, hvor meget af sølvet er væk, og man gerne vil fjerne det helt. Sådan at det...
N B
hej - er olmerdug'en stadig tilgængelig? tak skal du have.
Daniel Carstens
Hej. Hvad har dyrerygsfad været anvendt til? Det er svært at læse sig frem til her på internettet, men jeg forestiller mig det har...
Prøv en spændende kviz
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
De er gode
Det er ligegyldigt
De er meget irriterende
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...