Logo

Tag - Sådan renser du et eternittag

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Er der alger, mos og pletter på dit eternittag? Så er det på høje tid at rense det.
Overfladen på plader af eternit er en fremragende grobund for mos og alger. Og får disse vækster først rigtig fat i overfladen, nedbrydes pladerne hurtigt. Løsningen på problemet er en effektiv afrensning. Og derefter at male tagpladerne.
Ældre eternittage indeholder næsten altid asbestfibre, og det får alarmklokkerne til at ringe hos både Arbejdstilsynet og de kommunale miljømyndigheder. Derfor er der en række krav, du skal være opmærksom på.
De kommunale myndigheder accepterer ikke så meget som et gram gråt asbeststøv på jord eller planter omkring det sted, hvor du renser. Falder der gråt støv ned på jorden, er jorden at betragte som miljøfarligt affald - og i værste fald vil kommunen sørge for oprensning. For din regning!
Vil du udføre arbejdet selv, bør du først sikre dig, at tagrender og afløb er tætte og rene, så alt »spildevandet« uhindret kan løbe ned i nedløbsrøret. Og du bør udføre arbejdet på en vindstille dag.
Bruger du metode nr. 3, hvor der frigøres asbestfibre, skal arbejdet først anmeldes til kommunen, som er tilsynsmyndighed. »Spildevandet« må ikke ledes ud i kloaksystemet, fordi grænseværdien på kun 0,2 mg fibre pr. kubikmeter vand overskrides. Derfor skal »spildevandet« renses, og slammet skal afleveres på en kommunal genbrugsstation. Hvor og hvordan får du at vide, når du anmelder arbejdet til kommunen.

Gør det selv-metoden
Hvis du vil udføre opgaven selv, kan du vælge »rå« muskelkraft. Eller du kan leje en mekanisk »gulvskrubbe«.

1. Tagskrubberen består af en lukket kasse med en lang bølge formet børste indeni. Den drives af trykluft, som får børsterne til at rotere, samtidig med at der løber vand gennem børsten.
2. Den mekaniske børste er hurtigere og mere behagelig at bruge end en almindelig børste. Den betjenes, mens du står på tagryggen og lader maskinen glide ned ad taget.

3. Hvis du også vælger selv at male overfladen, er det en fordel at bruge en meget bred pensel, som du anbringer i et teleskopskaft. Så kan du gå oprejst på taget, mens du arbejder.

Metode nr. 1: Gør det selv med håndkraft
Til den blideste kur skal du bruge algefjerner, vand, børste og masser af knofedt. Ifølge reglerne må du bruge de børster og skrabere, du vil. Men nul metal. Altså ingen stålbørste. Og ingen metalspartel.
Strålen fra haveslangen må du lave så hård, du overhovedet kan med håndkraft. Mekanisk eller elektrisk hjælp til at øge vandtrykket er forbudt.

Arbejdsbeskrivelse:
Køb et algemiddel og smør det på med en kost. Følg beskrivelsen i brugsanvisningen. Lad midlet få lov til at virke og vask så taget med en stiv gulvskrubbe. Rens alle samlinger med en spartel af træ eller plast - fjern smuds og affald. Skyl efter med vand.
Vil du male taget, skal du vente, til det er helt tørt (hvidtørt). Først skal det grundes, dernæst males to gange med tagmaling (eternitmaling).

Anmeldelsespligt: Nej.

Fordele:
Gulvskrubbe-metoden er nem og billig. Gulvskrubben løsner kun få asbestfibre - vaskevandet kan uden problemer løbe den naturlige vej ud gennem tagnedløbet. Og arbejdet skal ikke anmeldes til kommunen.

Ulemper:
Du stopper ganske vist algernes nedbrydning af taget, og taget bliver rent og grå-hvidt, men de grønne vækster kommer igen. Efter et par år skal taget have en ny behandling.
Vælger du at male taget, skal du regne med en begrænset holdbarhed. Har du været grundig, så alle løse fibre på pladernes overflade er væk, kan malingen holde op til 5-7 år. Men ofte vil malingen kun holde i 2-3 år, fordi myndighedskrav sætter en grænse for, hvor grundigt du behandler den overflade, som malingen skal sidde på. Når malingen begynder at krakelere, er der kun en løsning: At få en professionel til at rense taget.

Metode nr. 2: Gør det selv med maskine
Vil du slippe for den tidskrævende håndkraft-metode, kan du leje en motoriseret »gulvskrubbe« - tagskrubberen, som den også kaldes. Metoden er i princippet den samme som håndkraft-metoden. Du har blot en maskine »til det grove«. Tagskrubberen arbejder ved hjælp af trykluft, og den er nem at betjene.
Den roterende børste er formet efter eternittagets bølger.

Arbejdsbeskrivelse:
Tagskrubberen sluttes til en vandhane og bæres op på taget. Stående på tagryggen lader du maskinen køre ned, trækker den op og lader den glide ned ... Rens alle samlinger med en spartel af træ eller plast - fjern smuds og affald og skyl efter med vand.
Vil du male taget, skal du vente, til det er helt tørt (hvidtørt). Først skal det grundes, dernæst males to gange med tagmaling (eternitmaling).

Anmeldelsespligt: Nej.

Fordele:
Metoden er nem og forholdsvis billig. Du kan rense op til 20 m²pr. time - når du mere, har du ikke været grundig nok.
Maskinen kan lejes for cirka 1500 kr. for første dag. Efterfølgende dage koster 1000 kr. pr. dag. Maskinen leveres til din adresse med kompressor. Prisen er inklusive kørsel.
Den motoriserede børste er ifølge udlejerne så skånsom, at vand kan føres til kloak. Derfor skal arbejdet ikke anmeldes til kommunen.

Ulemper:
Tagskrubberen er ny. Derfor er du nødt til at stole på udlejerens udsagn om rengøringens kvalitet og holdbarhed.
Vil du male taget, skal du regne med en begrænset holdbarhed. Er alle løse fibre væk, kan malingen holde 5-7 år. Har du først malet, er der kun en løsning, når malingen begynder at krakelere: At få en professionel til at rense taget.

Den professionelle metode
Hyrer du et firma til arbejdet, kommer de med en stor filterkasse og en indkapslet højtryksrenser. Det sikrer, at tagrensningen ikke forurener.

1. Den lille kasse indeholder en effektiv højtryksrenser, der drives af en mobil kompressor. Under arbejdet står håndværkeren på tagryggen og lader maskinen køre langsomt ned over taget.
2. De farlige fibre bliver ved tagets overflade - ingen forurening af haven. Filterkassen kobles på tagnedløbet. Her samles alle fibre i et lukket filter, som pakkes sammen efter brug og køres til destruktion.

3. Når taget er helt tørt - det varer som regel et par dage - bliver det først grundet og derefter sprøjtemalet to gange. Dit tag bliver som helt nyt igen, og du får selvfølgelig garanti på arbejdet og på holdbarheden.


Metode nr. 3:
Gør det selv med prof-udstyr

De professionelle bruger en tagrenser, som er godkendt af Arbejdstilsynet. Den er udstyret med trykluft, hvilket giver en hård, effektiv stråle og dermed en mere grundig rensning. Tagrenseren er en firkantet kasse, der lukker såtæt i siderne, at fibrene ikke flyver rundt. De blandes i stedet med vandet og løber ned ad taget og ned i tagrenden.
Under rensearbejdet løsrives der så mange asbestfibre, at grænseværdien på 0,2 mg fibre pr. kubikmeter vand stensikkert overskrides. Derfor har du pligt til at anmelde arbejdet til kommunen, inden du går i gang. Og dit »spildevand" skal ledes gennem et avanceret filtersystem.
Den professionelle tagrenser og filtersystemet kan lejes samlet for cirka 3000 kr. pr. dag - plus kørsel, hvis du ikke henter selv. Har du et tag på 150-200 kvadratmeter eller derunder, bør du kunne klare arbejdet på en dag.

Arbejdsbeskrivelse:
Firmaet, som udlejer, har pligt til at give dig en grundig vejledning i, hvordan du bruger udstyret. Men fremgangsmåden er i princippet den samme som med tagskrubberen - du står på tagryggen og lader tagrenseren glide ned ved egen vægt.
Når hele dit tag er fuldstændig tørt, skal du grunde og male det to gange med tagmaling (eternitmaling).

Anmeldelsespligt: Ja.

Fordele:
Det professionelle udstyr renser taget effektivt. Derfor får du en perfekt overflade, som malingen kan sidde fast på. Denne behandling giver dig den maksimale holdbarhed.

Ulemper:
Løsningen er betydeligt dyrere end de to første metoder. Og du slipper ikke for at opsamle, indpakke og aflevere det farlige asbestaffald.


Metode nr. 4:
Lad andre klare opgaven for dig
Du kan betale dig fra alt besvær. Men pas på, når du vælger et firma - mange bruger udstyr, der ikke er godkendt af Arbejdstilsynet - og du risikerer at få en kæmpe regning for oprensning af din og måske også naboens grund. Spørg derfor, om du må se en kopi af firmaets godkendelse.
Vil du regne ud, hvad en rensning koster, så regn tagarealet ud. Gang derefter antallet af kvadratmeter med 1,2 - den bølgede overflade har større overflade end et fladt tag. Er hver af de to tagflader fx 12 meter lang og 8 meter høj, giver det følgende regnestykke: 12 x 8 x 2 = 192 kvadratmeter. Ganget med 1,2 giver det 230 kvadratmeter.

Arbejdsbeskrivelse:
Det er nemt - du overlader blot alt arbejde til andre.

Anmeldelsespligt:
I princippet ja, men det skal firmaet sørge for.

Fordele:
Se Arbejdsbeskrivelse. Desuden er der garanti for et godt, holdbart resultat.

Ulemper: Prisen.

Asbestnumre
På toppen af en bølge på hver eternitplade findes et nummer. Begynder nummeret med O eller 1 (efterfulgt af 5 cifre), indeholder pladerne asbest. Er det første tal 4 (efterfulgt af 7 citre), er de fri for asbest.

Sikkerhed på toppen
Du kan ikke »bare« gå op på taget og rense eternitten. Gør det selv-folk er også omfattet af arbejdsmiljøloven. Kort fortalt lyder reglerne sådan:

- Stigen skal stå på en fast bund, så den ikke kan vælte.
- Du skal bruge skærm, stillads eller anden teknisk sikkerhedsforanstaltning ved tagets fod, hvis samtlige disse tre forhold er opfyldt:
1) tagets hældning er over 14 grader.
2) afstanden fra terræn til tagfod er mere end 2 meter.
3) arbejdshøjden ved tagryggen er 5 meter eller højere.

- Er tagets hældning over 34 grader, skal du gå på tagstiger, når du er oppe på taget.
- Skal du arbejde mere end 4 timer på taget, har du to muligheder. Enten skal du arbejde med bælte og line. Eller også skal du opstille skærm, stillads eller lignende ved tagets fod.
- Hvis du skal arbejde tættere end 2 meter fra gavlen, skal gavlen sikres med stillads, afskærmning eller en anden teknisk sikkerhedsforanstaltning.

Den nøjagtige ordlyd får du i Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 1017 af 15. december1993, § 23-24. Hvis du henvender dig til det lokale arbejdstilsyn, kan du få reglerne tilsendt.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (19 stemmer)
Siden er blevet set 26.621 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1245013-10-2018 16:38:19 Evangelos Rentzis
Hej .Kan I oplyser mig hvor jeg kan købe Tagskrubberen der består af en lukket kasse,og hva er pris nivå .mvh
1730-09-2014 18:28:21 Anders Pedersen
Hej, tak for rigtig god info. Må jeg spørge hvor du har reglerne fra vedr. Metode nr. 1: Gør det selv med håndkraft: "Ifølge reglerne må du bruge de børster og skrabere, du vil." Jeg kan nemlig ikke finde info på at man må bruge plastik spartel/ske mv til at fjerne med og vil sikre mig at det er ok. På forhånd tak. Mvh Anders Pedersen

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her