Træ - Råd og svamp
Træ der mangler træbeskyttelse og periodevis bliver fugtigt, vil langsomt mørnes af råd og skimmelsvampe. Svampeangreb og råd to sider af samme sag, idet al råd er en følge af svampeangreb. Der findes mange arter, lige fra den næsten uskyldige skimmelsvamp til de alvorlige ved-destruerende svampe.
Den mest almindelige, ikke ved-destruerende svamp er blåskimmelsvampen. Den farver træet i blålige til sorte striber, men forringer almindeligvis ikke træets brugsegenskaber udover at gøre det mere modtageligt for fugt på de angrebne steder.
Forsikringsmæssigt skelnes mellem svampe skader der dækkes, og rådskader der ikke dækkes af den normale forsikring. For at hindre råd og svamp, bør alt udvendigt træ, også det trykimprægnerede, løbende vedligeholdes.
Under projekteringen af et nyt hus bør der udarbejdes et vedligeholdelsesprogram i samråd med arkitekten.
Svampeangreb
Et svampeangreb kan normalt lugtes. Det kendes på de fine svampetråde, svampens mycelium, der ikke nødvendigvis kun behøver at befinde sig på træet, og svampens frugtlegemer, som altid dannes synligt. Desuden sker der en række forandringer med træet under svampens angreb. Træet mørktfarves og svinder, efterhånden mister det helt sin struktur og kan i tør tilstand pulveriseres mellem fingrene. En mistanke kan normalt be- eller afkræftes med en syl, idet svampeangrebet godt kan være alvorligt uden at myceliet og frugtlegemerne er synlige på overfladen. Svampen vokser i takt med myceliet, og spredes normalt gennem sporerne fra frugtlegemerne eller ved at angrebet træ flyttes, f.eks. hvis svampeinficeret brænde bæres indendørs.
Ved reparationer af svampeskader, er det meget vigtigt:
- at få arten fastslået,
- at alt angrebet træværk fjernes med en stor sikkerhedsmargin,
- at få fugtkilden standset,
- at få området udtørret og ventileret,
- at få en ordentlig konstruktiv reparation og
- at holde området under observation.
Derfor: tegn en svampeforsikring og vedligehold træværk - også det trykimprægnerede. Svampefamilien tømmerkorkhat kan nemlig f.eks. angribe kærnetræet i fyr, der ikke lader sig imprægnere.
Trykimprægnering kan ikke forhindre svampe i at opstå, men normalt bliver angrebet ikke overtaget af andre svampe.
For at svampesporerne kan spire og ødelæggelserne tage fat, må der findes passende vækstbetingelser: næring, vand, ilt og varme. For bygningstræ er den afgørende faktor normalt vand, altså træets fugtighed, idet der ofte er ilt nok og svampene udvikles ved temperaturer fra 5-40°C med optimale vilkår ved 20-30°C.
Skimmelsvampe
Ofte kaldet mugsvampe. Angrebet er en overfladisk pletvis misfarvning, men uden forringelse af træets styrke. Angreb ses ofte på udvendigt træværk og i fugtige rum som baderum. Forekommer ofte på oliemalet træ og træ under lagring. Kræver høj luftfugtighed.
Blåsplintsvampe
Angrebet er overfladisk, blåsorte, ret dybtgående striber i splinttræet, specielt fyr. Angrebene skyldes uhensigtsmæssig tørring af træet. Blåsplint regnes normalt for skønhedsfejl, idet træet ikke påvirkes nævneværdigt. Den vandsugende evne er dog forøget, hvilket medfører at angrebet træ kan være svært at male, da malingen har tendens til at skalle af.
Ved-destruerende svampe
Angreb af gul tømmersvamp (Coniophora puteana) vil almindeligvis blive dækket af en svampeforsikring, men ikke altid, idet den ved relativ lav fugtighed kan udvikle sig så langsomt, at den vil blive betegnet som råd.
F.eks. vil gulvbjælker med en vandprocent på 20, lukket inde i vægkonstruktionen, normalt først vise svækkelse efter 20-50 år.
Af de ved-destruerende svampe er gruppen tømmersvampe de farligste. De lever i træ, der ikke er tilstrækkelig tøn, men væksten stopper normalt ved indvendigt træværks naturligt lave fugtighedsgrad. Dog med en enkelt alvorlig undtagelse, den ægte hussvamp, som selv kan transportere fugt og opbløde træværk. Hele huset kan angribes, hvis blot der findes fugt et enkelt sted. Svampens mycelium kan forcere flere meter murværk og passere gennem dette. Find de fugtige steder, som kan skyldes et utæt tag, utætte installationer, grundfugt, fugtigt murværk, stillestående fugtig luft, og ikke mindst kondens, særlig ved efterisoleringer og vinduer.
Brugernes vurdering
4,9
(
9
stemmer)
Siden er blevet set 6.469 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.