Træ - Træbeskyttelse
Der må skelnes skarpt mellem vandbaserede produkter og træbeskyttelsesmidler der indeholder oliebaserede opløsningsmidler. De vandbaserede benyttes som en form for topforsegling mod sol, vind og vejr, og trænger derfor ikke ind i træet. Til gengæld kan de bruges som en tynd maling, der er nem at arbejde med, og lader træets struktur træde tydeligt frem.
De oliebaserede trænger ind i træet og yder god sikkerhed mod råd og svamp, men er til gengæld ubehagelige at arbejde med. Hvis væsken påføres med sprøjte, kræver Arbejdstilsynet at støvmaske, øjenværn, plastichandsker, og en god beskyttelsescreme benyttes. Træbeskyttelsesvæsker skal benyttes og opbevares med omtanke.
Dampene fra terpentinbaserede træbeskyttelsesmidler er brandfarlige og kan antændes af en gnist. Sørg for god ventilation når der arbejdes indendørs, og undgå åben ild og tobaksrygning. Efter endt arbejde og før måltider vaskes hænder og arme grundigt i brun sæbe eller med en rensecreme.
Klude der har været brugt under arbejdet kan selvantænde, og skal derfor lægges ned i en tom dunk og låget sættes på. Læs fabrikantens anvisninger grundigt og følg dem.
Værktøj
Det betaler sig altid at benytte det rigtige værktøj til den aktuelle opgave. Til de tynde træbeskyttelsesvæsker anbefales en universalstryger, som er en bred, fyldig pensel med svinebørster. Til mindre eller smalle emner benyttes en rundpensel.
Normalt er det nemmest at arbejde fra højre mod venstre.
Ved større opgaver er påsprøjtning særdeles effektiv. Til dette brug benyttes enten en sprøjtepistol eller en højtryks-gartnersprøjte til 5 eller 10 liter. Pakninger og slanger må udskiftes da de ikke tåler opløsningsmidlerne.
Opbevaring
Træbeskyttelsesmiddel skal opbevares frostfrit. Sæt en strimmel bred tape omkring kanten foroven så spandens låg lukker tæt. Opbevar spanden med bunden opad de første par dage, så der dannes en tæt hinde omkring kanten af låget.
Behandling af nyt træ
Træet rengøres med en stiv kost eller en tør skurebørste. Derefter påsmøres grundingsolie i rigelig mængde. Der stryges flere gange indtil træet ikke suger mere. Er det muligt, bør træet behandles inden montering så kanter og bagside også behandles.
Vandretliggende træværk, specielt vinduerne s nederste glasliste, er mest udsat, og bør derfor behandles oftere end det resterende træværk. Gerne to gange årlig, sommer og efterår, medens det endnu er tørt i luften. Det øvrige træværk behandles efter behov og farvevalg; lyse farver skal behandles oftere end mørke.
Undgå at indsmøre gummilister, der så vil klæbe til træet. De gnides i stedet med stearin eller silicone. Topforseglinger og andre fugemasser behandles med et dertil egnet produkt.
Ifølge sagens natur tåler vækster ikke træbeskyttelse. Indendørs bør potteplanter flyttes og først sættes på plads når lugten er forsvundet. Udendørs sker behandlingen om efteråret, lige efter planternes afblomstring. Der bør ikke smøres i direkte solskin, idet planterne da er mest modtagelige for træbeskyttelsens skadevirkninger - desuden forringes det færdige resultat.
Vedligeholdelse
Træværket børstes med en stiv kost eller en tør skurebørste, eventuelt afvaskning med salmiakopløsning. Er træet meget harpiksholdigt, er det nødvendigt at afvaske med cellulosefortynder. Sørg for god udluftning hvis der arbejdes indendørs.
Høvlet træ kan slibes med sandpapir, der gøroverfladen glattere og får træets årer til at træde tydeligere frem. Benyt aldrig ståluld, fordi eventuelle splinter kan ruste og misfarve træet. Der bør ikke benyttes farveløse væsker, idet beskyttelsesvirkningen meget hurtigt ophører. Anvend den farve der tidligere er brugt, fortyndet højest 50 pct. med farveløs væske af samme mærke, hvis træet ellers bliver for mørkt.
For at undgå synlige overlapninger, bør der ikke arbejdes i direkte solskin hvor væsken tørrer meget hurtigt. Der arbejdes altid "vådt i vådt", sådan at et bræt ad gangen gøres færdigt. Hvis indholdet i spanden ikke kan række til hele arbejdet, tages der hul på en ny når den første er kvartfuld, sådan at væskerne kan blandes. Herved undgås farveforskel.
Trykimprægnering trænger dybt ind i træet. Hvis træet er egnet og gennem-imprægneret er behandlingen effektiv, men bliver kærnetræet ikke imprægneret, vil det kunne angribes af råd og svamp når træet revner eller sprækker. Påsmøring af træbeskyttelsesmidler på imprægneret træ får dette til at arbejde mindre, så der opstår færre revner, og de der alligevel kommer, bliver beskyttet. Hvis man ikke behandler trykimprægneret træ, bliver den grønne farve grålig med tiden. Det samme sker hvis der kun benyttes farveløse væsker. Men trykimprægneret træ kan behandles i andre farver end den grønne.
Vakuumimprægnering foregår ved at dybdebehandle med mineralolier, tilsat svampedræbende midler. Behandlingen skal derfor kun betragtes som en avanceret grunding, og træet behandles fuldstændig som uimprægneret træ med enten træbeskyttelse eller maling.
Træ i baderum
Der må kun benyttes fuldstændig gennemtrængt trykimprægneret træ, der bør være monteret så træets bagside er ventileret.
I brusenichen 'og andre steder hvor træet ofte er vådt, bør overfladen behandles så den bliver vandafvisende. Til dette brug findes vandbaserede beskyttelsesmalinger. Før påstrygning bør brædderne behandles flere gange med grundingsolie. Rummet vedligeholdes hvert 2-5 år, alt efter hvor meget det benyttes. Hold øje med alle de udsatte steder, specielt vinduets nederste dele, der bør behandles 1-2 gange årligt.
Træværk i saunaer behandles overhovedet ikke, idet den høje varme dræber alle svampe. Men det kræver naturligvis at saunaen benyttes regelmæssigt.
Brugernes vurdering
5,0
(
5
stemmer)
Siden er blevet set 2.509 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.