Vægge - grundlæggende tapetseringsteknikker
Der skal bruges: Målebånd, bord (gerne et tapetbord), spand, træpind (til at røre tapetklister op med), støveklud, tapetsaks, tapetkost, blyant, tapetklister og tapet
Der er er visse forberedende trin, man skal igennem, inden man kan begynde at tapetsere et rum. . Det første er at vælge sit tapet - denne proces vil være påvirket af ens personlige smag, men også af praktiske overvejelser såsom et behov for en smudsafvisende overflade eller en overflade med struktur, der kan skjule fejl og mangler i væggene.
Tapetmønstre
Samtidig med at man leder efter et mønster, man kan lide, bør man også overveje, hvordan mønsteret passer sammen bane for bane; dette kan være vigtigt, når den nødvendige mængde tapet skal beregnes. Medmindre tapetet har enkle striber eller et fuldstændigt tilfældigt mønster, vil der være et motiv, der går igen og igen hen over rullen. Den lodrette afstand mellem gentagelsen af hvert enkelt motiv kan være så lille som 50 mm eller så stor som 300 mm.
Den vandrette afstand mellem motivets gentagelse påvirker den måde, mønsteret passer sammen. Nogle mønstre passer direkte sammen på tværs af banerne, mens det ved andre mønstre er nødvendigt at sænke den ene af banerne for at få mønsteret til at passe sammen - såkaldt forskudt rapport. Hvis denne forskudte rapport er stor, kan det forårsage en del spild - det kan være nødvendigt at skære mere end blot en smal stribe af.
Planlægning
Tag mål af højden fra gulv til loft og undersøg, hvorvidt det er muligt at få fire baner ud af hver enkelt rulle på 10 meter (se boksen). Hvis der hersker tvivl om den nødvendige mængde tapet, købes der en ekstra rulle.
Tapet sættes op over nøgne eller malede vægge, aldrig oven på gammelt tapet. Medmindre rummet har et særligt fremtræden de element (såsom en kamin), påbegyndes tapetseringen i det mindst synlige hjørne eller ved en dør; dette vil hjælpe med til at skjule eventuelle problemer med at få mønsteret til at passe sammen til slut.
Rapport
Hvis et motiv gentages flere gange henover en enkelt bane af tapetet, vil dette motiv optræde halvt langs med kanten og således passe sammen med den tilstødende bane - sådanne tapeter har lige rapport. Hvis et motiv gentages over to baner vil motivet være forskubbet, hvilket giver den såkaldte forskudte rapport.
Mængdeberegning
Tag mål af rummets omkreds; ignorer døre og vinduer, medmindre disse udgør mere end 1 procent af omkredsen. En standardrulle er lidt over en halv meter bred, så ved at fordoble rummets omkreds målt i meter når man frem til det antal baner, der skal bruges. Dette tal divideres med 4 (eller 3 hvis væggen er over 2,4 meter høj eller tapetet har en kraftigt forskudt rapport), hvorved man har det antal ruller, der skal købes. Til lofter tages der mål af en enkelt bane, og der tælles, hvor mange baner der bruges. Beregn hvor mange baner der kan blive ud af en rulle med 10 meter tapet for at finde det samlede antal.
1. Malede overflader behøver ingen særlig forberedelse udover at blive vasket. Nøgne gipsvægge har en porøs overflade, der skal forsegles med tapetklister eller limvand; det blandes op efter producentens anvisninger.
2. Påfør et lag limvand på væggen ved hjælp af en tapetkost. Uden tapetklister vil det være vanskeligt at få tapetbanerne til at glide henover overfladen og få mønsteret til at passe, efterhånden som banerne hænges op. Lad limvandet tørre, inden der tapetseres.
3. Marker hvor tapetseringen skal begynde. Hvis rummet har et kaminfremspring eller et andet fremtrædende element, og tapetet har et stort mønster, centreres den første bane på dette element, hvorefter der arbejdes udfra denne bane i begge retninger. Eller begyndes arbejdet i et hjørne.
4. Når det er besluttet hvor tapetseringen skal begynde, anvendes en rulle tapet som målestok til at markere hver enkelt banes placering. Dette vil afsløre eventuelle samlinger, som vil opstå på besværlige steder. Udgangspunktet kan ændres en anelse med henblik på at undgå eventuelle problemer.
Brugernes vurdering
5,0
(
6
stemmer)
Siden er blevet set 2.132 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.