Vægge - opsætning af fliser ved hjørner, vinduer og døre
Hvis man sætter fliser op i et helt rum eller på vægge, der støder op til hinanden, vil det være nødvendigt at sætte fliser op i indvendige og måske også ved udvendige hjørner. Da sådanne hjørner sjældent er lige, skal der sættes fliser op på hver væg for sig, idet der anvendes vandrette lægter som vejledning. Vær særligt omhyggelig med at afpasse de vandrette lægter på tilstødende vægge. Hvis der er blot en anelse uoverensstemmelse mellem de to lægter, vil fliserne ikke passe sammen efterhånden som der arbejdes opefter.
Omkring vinduesåbninger sættes alle de hele fliser op på væggen først, efterfulgt af de tilpassede fliser samt fliserne på vindues åbningens indersider og karmen. Hvis døren til rummet befinder sig i midten af en væg, og der sættes fliser op tilloftshøjde, arrangeres flisernes placering påvæggen bedst muligt for at undgå smalle fliser ved siden af døren og i hjørnerne. Hvis døren befinder sig i et af rummets hjørner, ordnes de to vægge på hver side som sædvanligt, hvorefter der sættes tilpassede fliser op i området over døren for at fuldende flise beklædningen fra gulv til loft. Eksemplet her viser flisebeklædning af en vinduesåbning, men der gælder de samme principper for døre.
Når en vinduesåbning beklædes med fliser, hjælper dette med til at få vinduet til at falde naturligt ind i den flisebeklædte væg.
1. Hvis man sætter fliser op hele vejen til loftet, beklædes væggen først med alle de hele fliser hele vejen op til vinduet, men ikke over vinduet. Anbring en lægte på væggen, idet dens overkant tilpasses med underkanten af den nederste række hele fliser over vindueshøjde. Denne lægte vil understøtte de hele fliser, der skal sættes op over vinduet.
2. Sæt de tilpassede fliser op omkring vinduet. Begynd tæt på karmen, hvor det kan være nødvendigt at skære et L-formet hak i flisen (se trin 3) eller at anvende en niptang (se trin 5) for at tilpasse flisen omkring karmen. Sørg for at planlægge flisernes placering på forhånd, så man undgår at skulle foretage besværlige tilpasninger (se Vægge - grundlæggende fliseteknikker).
3. Hvis det er nødvendigt at skære et L-formet hak, markeres de streger, der skal skæres, på flisen med en voksblyant. Spænd flisen fast mellem to stykker træ (eller i en høvlebænk af træ), så den første streg kan skæres ud med en flisesav. Den anden streg ridses for og stykket brækkes af; kanterne glattes med en flisefil.
4. vent indtil klæbemassen er tør inden lægten ved overkanten af vinduet fjernes, og de sidste fliser sættes op på væggen. Det kan være nødvendigt at skære L-formede fliser til hjørnerne. Sørg for at planlægge forud, så tynde felter undgås; sådanne fliser brækker let, når man skærer dem til.
5. Hvis man kun skal fjerne en ganske smal stribe fra en flise, ridser man stregen for med flisetilskæreren, hvorefter det overskydende materiale fjernes med en niptang. Afslut med at bruge en fil til at glatte brudfladen. (Man kan ogsåbruge en niptang til at lave en kurvet kant, hvis flisen skæres for med en hånd holdt flisetilskærer).
6. Sæt alle de hele fliser inde i vinduesfordybningen op. Hvis fliserne ikke har næser, skal man huske at anvende afstandsstykker mellem de nederste fliser og vindueskarmen, så man får den rigtige fuge.
7. Til slut tages der mål af hver enkelt flise til bagkanten af vinduesåbningen; fliserne tilpasses og sættes op. Når klæbemassen er tør efter omkring 4 timer, kan man afslutte arbejdet ved at lave fugen mellem fliserne (se Vægge - Fugning og forsegling).
Ved indvendige hjørner tilpasses hver flise i den sidste lodrette række på den ene væg, således at de går helt ind i hjørnet. Derefter sættes den sidste lodrette række fliser på den tilstødende væg op, idet der her anvendes afstandsstykker til at skabe en fuge i vinklen mellem de to rækker.
Ved udvendige hjørner placeres der hele fliser på hver side af vinklen. Hvis de fliser, der anvendes, har fuldstændigt glaserede kanter, lader man fliserne på den mest fremtrædende væg overlappe de andre; ellers anvendes en kantliste af plastic, der fastgøres i klæbemassen
Brugernes vurdering
4,0
(
5
stemmer)
Siden er blevet set 7.000 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.