Logo

Vægge og lofter - Behandling af revner og skjolder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Overfladiske revner og små buler kan hurtigt repareres ved hjælp af en spartelmasse på cellulose- eller akrylbasis. Hvis der er mange smårevner i en gipsoverflade, kan den dækkes af grundpapir.
Spartelmasse kan fås som pulver, der skal blandes op med vand, eller færdiglavet i tuber og spande. Pulvertypen er mest økonomisk i brug. Følg anvisningerne på pakken hvad angår blandingsforhold og det tidsrum, massen kan anvendes i inden den størkner for meget til at kunne bruges.

Vanskellige revner
Ikke alle revner bør fyldes ud ved hjælp af cellulose spartelmasse. De almindelige årstidsbestemte bevægelser i husets struktur kan forårsage revner i samlingspunkterne. At fylde sådanne revner ud med spartelmasse vil sjældent løse problemet, idet husets bevægelser vil forårsage yderligere revner. Hvis disse revner findes i overgangen mellem væg og loft, vil den rigtige løsning være at skjule dem ved at opsætte stuk eller en anden form for loftsliste (se side 148). Revner over fodpaneler eller omkring vinduesrammer og dørindfatninger kræver andre former for behandling. Det er muligt at bruge cellulosemasse, hvis man først presser våde avisstrimler ind i revnen som underlag, men den bedste løsning er at bruge mastikforsegIer. Denne fugemasse vil forblive fleksibel og bøjelig, således at revnen holdes lukket på trods af eventuelle bevægelser.
Mindre skader på almindelige stuklister eller loftsrosetter kan man selv reparere, men mere detaljeret arbejde er det bedst at overlade til professionelle.

Behandling af skjolder
De fleste skjolder og misfarvninger skyldes vandskader (på grund af fugt eller utætte rør) eller tobaksrøg. Skjolderne slår igennem maling, men det er muligt at grunde vandskjolder, så dette forhindres. Hvis et rum er misfarvet på grund af tobaksrøg, kan man forsøge sig med en stærk opløsning af grundrens på malede overflader. Hvis dette ikke virker, vil det være nødvendigt at fjerne malingen.

Reparation af revner
Brug spidsen på en kitkniv til at "undergrave" revnen - hensigten er at udvide revnen under overfladen, således at der skabes et V-formet hulrum, hvor spidsen af V'et peger ned mod overfladen. Dette vil hjælpe med til at holde spartelmassen på plads.

Fjern eventuelt løst materiale fra arbejdsområdet ved hjælp af en gammel pensel. Brug en kantspartel til at presse spartelmassen godt ind i revnen, således at hulrummet fyldes.

Hold spartlen vinkelret på det område, hvor arbejdet er blevet udført, og skrab den overskydende spartelmasse væk, men lad den springe lidt frem fra den omgivende overflade. Har man mere erfaring, er det muligt at glatte spartelmassen helt jævn. Lad massen tørre.

En pudseklods af træ eller kork vil hjælpe med til at opnå' en glat finish. Fold et stykke sandpapir omkring pudseklodsen, hold den presset lige mod det udførte arbejde, og puds spartelmassen ned indtil den er plan med overfladen.

Påføring af mastik eller træcement
Ved revner over fodpaneler eller omkring vinduer og døre presses der en stribe mastikforsegier langs med revnen. Sørg for at materialet holder kontakt med overfladen på begge sider af revnen. En langsom, konstant bevægelse vil sikre, at bølger i massen undgås; man kan glatte massen ud med en våd finger.

Behandling af vandskjolder
Man kan dække vandskjolder med aluminiumsstopgrunder, der fås i store dåser eller små spraydåser. Man skal imidlertid først løse problemets årsag og lade loftet tørre igennem, inden grunderen påføres. Stopgrunderen vil forsegle overfladen og give et godt underlag for malingen.

Reparation af beskadiget stuk Hvis skaden på stukken er beskeden, kan man selv udføre reparationen. Fjern omhyggeligt alt løst materiale ved hjælp af en lille pensel.
Udfyld det skadesramte område med en cellulosespartelmasse ved hjælp af et lille modellerjern eller lignende. Forsøg at tilpasse massen til stukkens mønster.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 5.883 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her