Vægge og lofter - opsætning af pladebeklædninger
Plader til vægbeklædning har enten enoverflade af træfiner eller trykt laminat. Selve pladerne kan bestå af fiberplade eller tynd krydsfiner, og fås i en standardstørrelse på 2440 x 1220 mm. På grund af de enkelte pladers store størrelse er det vigtigt at planlægge, hvordan samlingerne skal falde på væggen. Døre og vinduesåbninger er indlysende steder at placere samlingerne.
Man kan sømme eller skrue pladerne fast på en ramme af lægter på væggen, i lighed med teknikken for at sætte brædder op. De moderne typer panellim kan med lethed holde plader i fuld længde på plads; man bør dog huske, at hvis man sømmer eller skruer pladerne på plads, er de nemmere at fjerne igen, hvis man skulle ønske at ændre rummets udseende på et senere tidspunkt.
Det kan være nødvendigt at flytte mindre forhindringer, såsom stikkontakter, hvis pladerne fastgøres over lægter (se: Vægge og lofter - opsætning af pløjede brædder). Når væggen er beklædt, forsegles de lodrette mellemrum mellem pladerne med en fugemasse i samme farve som pladerne s lodrette riller.
Hvis man ønsker at give en eller flere vægge samme udseende som en træ- eller flisebeklædt væg, uden at afholde den dermed forbundne udgift eller anvende de indviklede arbejdsteknikker, kan en kunstig pladebeklædning være svaret.
1. Hvis man sætter pladerne op oven på lægter, skal der sættes både vandrette og lodrette lægter op for at støtte alle pladernes kanter, og der skal tilføjes yderligere lægter med indbyrdes mellemrum på 610 mm. Lægterne skæres til og sættes op på samme måde som anvist Under: Vægge og lofter - forberedelse af bræddebeklædning af vægge.
2. Sæt lægter op omkring lyskontakter og stikudtag. Skær lægterne til, så de ligger helt op til boksen, og bor huller for i dem med lige store mellemrum. Marker disse hullers placering på væggen, bor huller i væggen og indsæt rawlplugs (undgå at ramme ledningerne), og skru derefter lægterne på plads.
3. Når pladen skal tilpasses væggens højde, skal den være godt understøttet. Tag mål og marker den rigtige længde med en blyantsstreg, og rids derefter langs med denne streg med en hobbykniv, så lamineringen ikke flækker, mens der saves. Få en hjælper til at holde pladen fast, mens der saves langs med stregen.
4. Det kan være nødvendigt at tilpasse den første plade helt præcist til den tilstødende væg. Når pladen er skåret til, holdes den solidt op mod lægterne. Begynd fra oven og slå søm (skruer kan også anvendes) gennem pladen og ind i de lodrette og vandrette lægter indtil den nederste kant er nået.
5. Når der skal skæres et hul til en stikkontakt el.lign. anbringes pladen på et arbejdsbord. Marker kontaktens placering på pladen og bor et hul i hvert hjørne inden for det område, der skal skæres bort. Før en stiksav ind i hullerne og skær langs med stregerne.
6. Når en plade stødes op til et indvendigt hjørne, er det nødvendigt at tilpasse den til fodpanelet. Man kan bruge en profillære til at overføre fodpanelets konturer til pladens bund. Skær langs med blyantsstregen med en kontursav. Når opsætningen af pladebeklædningen er færdig, kan der opsættes fodpaneler og stukkanter, hvis dette ønskes.
I stedet for søm og skruer kan man anvende panellim på lægterne til at fastgøre pladerne på væggen; følg producentens anvisninger. Hvis væggene er glatte og fejlfri, kan man undvære lægterne og lime pladerne på væggen.
Ved elektriske kontakter, der er anbragt plant med overfladen, tilpasses pladerne ved at fjerne kontaktens dækplade (strømmen skal være slået fra inden dette gøres). Skær et hul ud til boksen (se trin 5) og sæt dækpladen på plads igen med længere skruer.
Påfør lim på bagsiden af pladen i et zig-zag mønster langs pladens kanter, hen over midten og diagonalt ind fra hjørnerne.
Anbring den ene ende mod væggens underkant. Skub pladen op mod den tilstødende plade og pres den hårdt på plads.
Brugernes vurdering
4,8
(
4
stemmer)
Siden er blevet set 4.136 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Der er allerede en bruger med det brugernavn.